Откриха възстановения уникален български храм „Свети Стефан”край брега на Златния рог в Истанбул, известен като Желязната църква.

Св. Стефан

Първи във възстановената църква влязоха духовните отци – българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартомолей, които отслужиха заедно молебена по освещаването на храма. В молебена участваха и свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, а също и свещеникът на двете български църкви в Одрин Александър Чъкърък.

Специална делегация пристигна заедно с премиера Бойко Борисов от София, в която са включени външният министър Екатерина Захариева, Вежди Рашидов, представители на български институции, гости.

Турция са наши съседи, а това, че на Златния рог в Истанбул има възстановен български храм „Св. Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството, разбирателството и за мира. Това каза премиерът Бойко Борисов.

„Mного е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир”, подчерта още Борисов.

Министър председателят на Турция Бинали Йълдъръм също присъства на церемонията по откриването на възстановената желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул.

„Вие започвате годината с европредседателство и искам да Ви поздравя за това. По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни“, Йълдъръм.

Истанбул, особено с тази картина, която представяме днес, още веднъж показва на целия свят, че това е център на различните религии и култури, подчерта пък Ердоган.

„Това е нашето разбиране, което прилагаме в своите действия. Стремим се да поддържаме всички религиозни храмове във всички краища на страната. 14 църкви и храмове бяха реставрирани основно, а Желязната църква беше финалът на тази дейност по мащабна реставрация. Ние вярваме, че всеки трябва да е свободен да изповядва своята религия и ние трябва да гарантираме тази негова свобода. Надявам се това наше сътрудничество да продължи и с историческите, и с религиозните паметници, които се намират в България. Ще бъде удоволствие за мен да участвам в церемонията по откриването на реставрираната джамия в София“, коментира Ердоган.

От пресслужбата на турския президент съобщиха, че след официалнта церемония,  ще се състои среща между Борисов и Ердоган в резиденцията на турския държавен глава. Две основни теми се очаква да постави турският президент на срещата с министър председателя Борисов. Първата е за възстановяването на имотите на мюсюлманското вероизповедание и игнорира ли България Турция за еврочленството, след като не е предвидила темата в програмата за председателството.

Самата църква е изключително пищна и красива, строена е в средата на по-миналия век, а е купена от екзархията през 1907г. 120-годишният храм, който бе изцяло обновен след близо 7-годишна реставрация, е светиня за православните българи и най-ценен културно-исторически паметник на българската държава на турска територия, за чието опазване и възстановяване се грижи турската държава.

Ремонтът  продължи близо 7 години и бяха похарчени от истанбулската голяма община около 3,5 млн.евро.

Църквата „Свети Стефан” е на само архитектурен паметник, на това място през 1860г. за първи път Иларион Макариополски служи на български език. Целият имот в квартал „Фенер” е дарен от княз Стефан Богориди, не случайно този квартал на брега на Златния рог е обитаван от българската колония в османската империя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук