Христо Грозев
Христо Грозев.

Руският опозиционер Алексей Навални (излежаващ дълга присъда  по скалъпено обвинение), публикува във фейсбук емоционален текст. Поводът е престижната награда Оскар, която Академията връчи на документалния филм „Навални“. В текста политикът благодари на екипа на филма, но най-прочувствено се обръща към българина Христо Грозев. Именно разследващият журналист от „Белингкат“ Грозев откри и доказа (с факти и снимки) кои са ченгетата от Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия, които извършиха с невропаралитика „Новичок“ отравянето на Навални през 2020 г.

Христо Грозев, прегръщам те, пич, ти си истинската звезда на тоя филм – написа Алексей Навални.

Христо Грозев даде интервю пред базирания в чужбина руски опозиционен канал „Дождь“, в което разкри любопитни подробности за сцената на Оскарите и състоянието на руската шпионска и килърска мрежа по света.

– Христо, бяхте на сцената на Оскарите, какво беше чувството?

– Беше като насън. От месеци насам уверявах колегите (от екипа, б.р.), че ще вземем Оскар. В последния час обаче ме обхвана паника. Казвах си: да не го мисля, да не очакваме прекалено много… Даже в последните минути преди обявяването спрях да слушам какво се говори от сцената, за да не се разочаровам. Накрая разбрах, че печелим Оскара, но с 10 секунди закъснение.

После даже успях да снимам как изглеждат нещата откъм сцената. Това малко хора са го виждали – от залата те гледат стотици звезди, аплодират те. За мен това беше нещо като социален експеримент, а чувствата ми на сцената… чак днес започвам да ги усещам.

– А кое от постижението ви смятате за най-важно?

– Главният резултат е, че милиони хора, които досега са гледали повърхностно на Путин, на войната в Украйна и на възможностите за появата на „нова“ Русия, вече ще погледнат по-дълбоко. Поне още 10 милиона човека ще гледат „Навални“ само заради спечеления Оскар. Така светът още повече ще се ангажира с темите, които за нас са екзистенциални.

– А ще помогне ли филмът на самия Алексей Навални да оцелее в затвора? Той е в много тежко положение сега, шумотевицата ще му помогне ли?

– Мисля, че от филма и Оскара ще има два ефекта. Единият – през последните месеци в Кремъл бяха решили, че Навални не е важен, не е опасен за тях. Сега нещата ще се променят. Целият свят отново ще заговори за него. Вторият – сега на Путин ще му е много по-трудно да намери нов отровител за целите си. Защото, първо: никой от потенциалните отровители не вярва, че Путин ще го бъде след година. И второ: никой не иска да бъде държан отговорен от целия свят за поръчково престъпление. Така че като цяло – този филм увеличава безопасността за живота на Алексей Навални в затвора.

– Какво се случва с „героите“ от вашето разследване? Онзи Кудрявцев например (един от ФСБ-шниците, отровили Навални и установени от Грозев, б.р.)

– Той е и убиец, и потенциален убиец на други опозиционери. Беше жив в края на 2021 г. – тогава установихме, че е дал отрицателен ковид тест. Но Кудрявцев плати висока социална цена. Жена му го заряза, прехвърлили са го на някаква „дървена“ работа в провинцията, значи получи някаква минимална справедливост за престъплението си.

– Съществува ли още този „отбор“ отровители от ФСБ, който хванахте тогава?

– Отровителите съществуват, шефът на групата още е на същата работа. Но тези, които тогава тичаха след Навални, ги скриха. Защото ние показахме лицата им. Сега са ги разхвърляли на бюрократски длъжности из цяла Русия, извън Москва. Точно този отбор вече го няма, а да създадат нов ще им е трудно – как да наемат хора, готови да убиват, но без гаранции за анонимност.

– Много издания писаха, че вашият живот също е в опасност. Наложи се да напуснете дома си в Австрия, а британската полиция не ви допусна да присъствате при награждаването на филма „Навални“ с БАФТА. Но на Оскарите все пак ви допуснаха.

– В Америка имаше много високо ниво на безопасност. На всяка крачка проверяваха, минаваше се през няколко металодетектора, по три пъти проверяваха паспортите на всеки, който влиза или илиза. Реална опасност там нямаше. На наградите БАФТА в Англия се смяташе, че има риск, затова не ми разрешиха да пристигна. Там степента на риска се изчислява на база на състоянието на „пазара“ за поръчкови убийства. Тоест дори една група да бъде хваната, може да се появи друга, която да пожелае да вземе парите, заделени за подобно политическо убийство. За съжаление не става дума само за мен, а и за други журналисти.

Затова в близките месеци ще разследвам как работи именно този пазар за поръчкови убийства в Европа.

– В това число и евентуалните опити за покушение над вас…

– Да. Това е малко абсурдно разследване, защото се чувствам като лекар, който се опитва собственоръчно да си оперира апендицита. Не е много добре, защото в такива случаи влияят и емоциите. Но се опитвам да помогна на следствените органи.

– Знам, че не можете да говорите подробности за вашия случай, но е ужасно интересно. Можете ли да разкриете някакви факти около опитите да ви преследват и да извършат покушение?

– Наистина не трябва да говоря, защото тече разследване и аз се надявам то да свърши бързо. Единственото, което мога споделя, е че преди беше много по-лесно да се проследят именно тези шпиони – обикновено от руското Главно разузнавателно управление – които преследваха по света враговете на режима. Ние хванахме „вътрешните“ шпиони от ФСБ и реално унищожихме този отдел, който се занимаваше с убийствата в Русия. Но „външните“ вече измислиха доста по-тайни способи за действие. Има явна симбиоза между путинския режим и престъпните групи, само това това мога да кажа засега.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук