Христо Иванов
На снимката: Христо Иванов.

„Нека ГЕРБ заедно с „Възраждане“ и ДПС направят управление, нали заедно свалиха правителството. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов в ефира на bTV.

„Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно, не защото на мен не ми харесва, а защото реалността е, че подобно управление ще изкара хората на улицата. Това не е рецепта за стабилизация, а е рецепта за дестабилизация“, коментира Иванов. „Ние само ще задълбочим политическата криза, няма да тръгнем да я решаваме“, каза още той.

По думите му политическите формации трябват да намерят начин да стигнат до съгласие по две големи теми – върховенството на закона и войната в Украйна.

Иванов добави, че президентът Румен Радев трябва да свика консултации с политическите партии във формат на Консултативен съвет за национална сигурност. „Те трябва да изработят план за нещата, които парламентът трябва да свърши и график във времето, което трябва да бъде осигурено с използване на конституционните процедури, за да бъдат свършени тези неща“, коментира съпредседателят на ДБ.

„Политическите сили и президентът е добре да се споразумеят относно това какво ще прави и няма да прави служебния кабинет, заяви Иванов. „Това, което трябва да направим обаче, е президентът Радев да няма легитимност, например, да реши да извади България от цяла Източна Европа. В момента, в който всички президенти, държавни глави на страните в Източна Европа осъждат действията на Русия по отношение на Украйна, за пореден път, на много важен етап, България една-единствена да не е там. Той няма тази легитимност да ни вади от нашия цивилизационен формат“, каза Иванов.

Припомняме, че вчера президентът Радев отказа да подкрепи приемането на Украйна в НАТО. Вижте повече. 

„Ролята му по Конституция е да бъде медиатор, но не да управлява така все едно властта е негова“, заяви още Христо Иванов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Първа точка от дневният ред на Парламента би трябвало да е ИНПИЙЧМЪНТ на Радев за превишаване на конституционните му права , усилията му за дестабилизация на Парламентарната Република , държавна измяна .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук