Христо Иванов

ГЕРБ окончателно се превърна в партия на идеологическата корупция или корупцията като идеология на управлението. Това коментира в интервю специално за ДЕБАТИ.бг съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, коментирайки реакцията и критиките на Венецианската комисия към проекта за Нова конституция на ГЕРБ, който в крайна сметка не беше приет.

„По съдържание в дълбочина ГЕРБ окончателно се заяви като партия на корупцията в България. Не просто защото по време на тяхното управление има много корупция или в техните редици има много отделни корумпирани лица, а защото със своите действия, когато ги гледаме от гледната точка на критиките на Венецианската комисия, те показват, че не искат да премахнат институционалните предпоставки за това в България да има корупция. ГЕРБ има политическа програма на корумпиране на България и на отказ да се прилагат онези необходими реформи, които са нужни за това да няма корупция в България.”, обяснява Иванов.

Иванов коментира и задействането на ЦИК по темата с машините за гласуване, изразявайки своето притеснение от начина, по който това се случи:

„И в този смисъл това, което мен много силно ме притеснява е, че Парламентът отказа да приеме нашите предложения за прозрачност на въвеждането на машините, за възможност за независим одит на машините и на техния софтуер и в момента ние не знаем това дали това, което се очакваше, че машините ще решат проблеми, ще се случи или напротив – ще имаме нов източник на проблеми и тук може би има 2 причини. Едната е неподготвеност и некомпетентност, защото как в тези срокове ЦИК ще избере адекватно машинен софтуер, как ще обучи хората, които ще трябва да работят с тези машини особено като имаме предвид, че в България имаме много висок капацитет на изборната администрация и на ЦИК, защото тя не е професионална, а на ниво изборни секции работят доброволци.”

Според Иванов тези въпроси остават без отговор към този момент, а тяхното разрешение ще бъде и допълнително затруднено от пандемията от COVID-19.

Цялото интервю със съпредседтеля на Демократична България  Христо Иванов очаквайте утре на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!