Христо Иванов
Христо Иванов

Христо Иванов, който беше преизбран за лидер на „Да, България“, неочаквано подложи на съмнение живота на правителството, въпреки че е част от него.

След втората Национална конференция на партията той намекна за възможността за предсрочни избори тази година, с което създаде впечатление, че не вярва в него, въпреки че има трима министри от коалицията „Демократична България“, от която е част.

„Ние също така трябва да имаме ключова роля в това да не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчетосани и да дадат шанс на статуквото да се презареди на местните избори. Това впрочем са трите големи политически предизвикателства през следващите три години – предстоят ни местни, предстоят ни европейски избори, с много висока сигурност – и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането“, каза Иванов

Припомняме, че той подаде оставка заради слабите резултати от около 6% на парламентарните избори на 14 ноември миналата година.

Иванов беше единствен кандидат за лидерския пост. Подкрепата си за него са дали 692 делегати, 14 са били против, а 42-ма са се въздържали. Самото гласуване беше при закрити врата. Част от делегатите присъстваха на конференцията, други участваха онлайн.

На брифинг пред медиите, след края на гласуването, преизбраният лидер коментира, че е имало откровена дискусия за проблемите пред партията. Във връзка с по-слабия резултат на вота, Христо Иванов каза: „Не успяхме да реагираме на появата на новия политически играч“, визирайки участието на „Продължаваме Промяната“ в изборите.

Той смята, че коалицията „Демократична България“, в чийто състав освен „Да, България“ са и ДСБ и „Зелено движение“, не е успяла да отиграе добре комбинацията между президентски и парламентарни избори.

Иванов очаква надграждане на коалицията и постигане на максимални резултати в секторите, за които отговаря като правосъдие и електронно управление. Преизбраният лидер очаква и подготовката за местните избори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук