Христо Иванов декларация
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"

Изслушването на представители на българското правителство и прокуратура от мониторинговата група за върховенството на закона в Европарламента ще сложи край на постигнатото от ГЕРБ игнориране в Брюксел  на случващото се в страната ни. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ. лидерът на „Да! България” и бивш правосъден министър Христо Иванов.

„Не мога да прогнозирам конкретно какво ще последва, това, което мога да кажа е, че със сигурност ще става все по-трудно България да бъде „замитана под килима”, както успяваше ГЕРБ през последните години и практически и чрез лобиране успяха дори да убедят политическото ниво на комисията да спре да публикува доклади по механизма за наблюдение. Но сега това се променя, заради вниманието, което отделят медиите в западните страни и почва политическата реакция, която сигурно ще продължи когато започне политическият сезон през септември, защото сега още така е ваканционен период. Така че може да се каже, че управляващите в София и прокуратурата изгубиха главното  си постижение и главната си защита- това е  пренебрегването на това, което се случи в София, „замитането под килима”, игнорирането от страна на Брюксел и на другите  големи европейски страни. Това се спуква и ще доведе до сериозни промени.”

Христо Иванов не е изненадан от отсъствието на Борисов и Гешев от изслушването пред евродепутатите на тема корупция.

„Възникнаха много въпроси, на които те нямат публичен отговор и рязко Борисов спря да се вози на джипката и да се лее от всички възможни медийни източници, просто защото загуби комуникационната инициатива. Нямат отговор на протестите, нямат отговор на общественото мнение, което е срещу тях, което рязко се обърна срещу управляващите, срещу Гешев. Аз не говоря за това колко хора са на улицата, говоря за социологическата реалност и тя е, че огромното мнозинство не иска повече така да бъде управлявана България.”

Цялото интервю с Христо Иванов четете по-късно на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!