Христо Иванов декларация
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

„Новият списък със санкционирани по закона „Магнитски“ е вот на недоверие към българските правоохранителни институции“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Службата за контрол над чуждестранните активи и Министерството на финансите на САЩ в петък разпространиха още един списък по глобалния закон „Магнитски“. В него са посочени двама бивши министри – Владислав Горанов – ГЕРБ, и Румен Овчаров – БСП, двама бивши директори на атомната ни електроцентрала в Козлодуй – Иван Генов и Александър Николов, един партиен водач – Николай Малинов, който е обвинен и в шпионаж в полза на Русия.

„Това е огромен шамар за България. Трябва да се захванем да си оздравим държавата и институциите. От години не правим необходимите реформи. Този тип интервенции са крайни мерки. Докарваме се до състояние на полувменяемост на държавата и на нейните институции. Гешев трябва да си подаде оставката“, каза Иванов в интервю за БНР.

Според съпредседателят на ДБ и Борислав Сарафов трябва да си подаде оставката.

„След този акт какъв Шенген ще търсим? Как ще искаме споделяне на информация? Да се махат тези хора, за да могат да се отпушат реформите. Гешев и Сарафов не намериха начин да разпитат Божков. Това се връща към нас като бумеранг“.

Трябва да се направи дълбока конституционна реформа на прокуратурата, посочи още той.

„Прокуратурата пази Борисов от отговорност, a той пази Прокуратурата от отчетност. Превръщаме се в болният човек на Европа“, смята Иванов.

„Ако българската прокуратура и американските служби, имаха нормални взаимоотношения, въобще нямаше да се стигне до подобни санкции. Това е извънредна мярка, която показва тежко недоверие“, каза още той.

„В България темата за системната корупция и системното руско влияние тежи от много години“, посочи Иванов.

„Двете неща – корупцията и руското влияние, са свързани изключително тясно. България с години е затъвала в корупция и руско влияние – това не е новина. Трябва да сме активна страна, която казва, че иска да се освободи от това влияние, но нашият президент го брани. Радев все повече влиза в ролята на главен руски лобист в ЕС“, обясни съпредседателят на ДБ.

България е блокирана от ГЕРБ и ДПС да прави реформи, смята Иванов. Той посочи, че обединението на партията му с ПП е „възможност българските граждани да инвестират своето желание за промяна на едно място“

„Ние казваме, че има възможност да се направи правителство, което може да прави реформи. На този етап нашето партньорство е с българските граждани. Искаме от тях мандат“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук