Христо Иванов декларация
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска в свое видеообръщение по „Фейсбук“ от прокуратурата и Националната служба за охрана да проверят последните коментари на премиера Бойко Борисов за разпространените снимки от неговата спалня, на които се виждат крупни суми в евро, златни кюлчета и оръжие.

Поводът е интервюто на Борисов пред германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, в което, според Иванов, министър- председателят дава своята най-пълна версия за станалото. В него Бойко Борисов говори за компромат, подреден с методите на КГБ от някои от неговите опоненти, работещи за президента Румен Радев. В реализацията на компромата основен участник е жена, която медиите бързо нарекоха Мата Хари. Иванов отбелязва, че след това интервю няма нито една версия за случилото се, която да е приемлива.

През юли изтече първо един аудиозапис, а в следващите дни – и няколко снимки от спалнята на премиера. Снимките показваха основно нощно шкафче с пистолет отгоре, вътре банкноти по 500 евро, а на един от кадрите в него се виждаха и кюлчета. По-късно анонимно до медиите бе изпратено и видео от спалнята и още общо четири записа с глас като на Борисов.

Според Иванов ако парите не са внесени там и подредени за снимките, става въпрос за корупция, а ако има постановка, пък сме свидетели за пробив в сигурността на премиера.

„Едно от двете не може да е вярно. Или има пробив в НСО и отдавна трябваше да знаем конкретните лица, които са подведени под отговорност от прокуратурата, или няма пробив и остава само версията за корупция. Но не може и двете да са верни“ – заяви политикът.

„Интересен е въпросът с пистолета от снимките. Независимо дали той е намерен там, или пък е внесен – и в двата случая е притеснително“, подчерта Христо Иванов.

Христо Иванов е на мнение, че прокуратурата се опитва да замита под килима цялата фактология по случая, което за него потвърждавало факта, че има нещо притеснително.

„Ако имаше просто и приемливо обяснение, то щеше отдавна да е извадено след проверка на съответните органи“, смята той и даде да се разбере, че не очаква прокуратурата да си свърши работата, защото за 4 месеца не е направила нищо и е в ролята на замазващия ситуацията, но подава сигналите, за да има официален документ за нейното сезиране.

Иванов се рече в следващия парламент да направи всичко възможно, за да бъде прекратен мандатът на Иван Гешев като главен прокурор, както и този на Висшия съдебен съвет. Според съпредседателя на ДБ трябва да бъде избран нов ВСС, който „да разгледа етичните нарушения на главния прокурор Гешев, „така че не само да не бъде главен прокурор, но и да бъде освободен изобщо от прокуратурата“.

Тук не става дума за „любовна история и за чаршафи“, а за „безконтролна власт, която се е превърнала в неограничена корупция“, категоричен бе Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук