Христо Иванов
На снимката: Лидерът на "Да, България" Христо Иванов

Лидерът на „Да, България” днес е бил разпитван в СДВР. Причината е петно червена боя, което се появи на фасадата на Съдебната палата, след протест на 3 август.

На тази дата съпредседателят на „Демократична България” внесе сигнал, в който беше посочено, че в изтеклия запис с гласа на Борисов се планира конкретна операция заедно с тогавашния зам. гл. прокурор Иван Гешев и тогавашния гл. прокурор Сотир Цацаров. Това според Иванов повдига тежки съмнения за нарушаване на Конституцията и упражняване на политическо влияние върху прокуратурата.

„Прокуратурата явно е гледала моето включване във Фейсбук и е забелязала, че на фасадата на Съдебната плата над едното ми рамо има петно боя и се е сезирала за петното червена боя, но не и по сигнала, който аз внесох.”, посочи Иванов в свое включване на живо във Фейсбук.

Христо Иванов е бил питан за това дали знае как се е появило петното боя на фасадата на Съдебната палата.

„За по-голямото петно върху българското правосъдие с името Иван Гешев прокуратурата не се сезира, въпреки че има изричен сигнал, който ние сме подали. Нещо повече, може би си спомняте, че преди това подадохме сигнал за това, че главният прокурор беше наредил и допуснал публикуването на материали, произведени от специални разузнавателни средства, което е изрично забраното със закон.“, възмути се лидерът на „Да, България“.

Христо Иванов припомни, че всеки един прокурор може да се сезира и да разследва главния прокурор, но досега въпреки сигналите това не се е случило.

„Задавам въпроса кога прокуратурата ще почне да забелязва големите проблеми, голямата корупция, големите престъпления. Кога ще почне да изпълнява решенията на Конституционния съд, че е разрешено всеки прокурор да се сезира за действията на главния прокурор, защото това изкарва хората на улицата. ”, каза още Иванов.

Решението на т. нар. Коалиционен съвет за изгонването на протестиращите от Орлов мост днес според Иванов показва за пореден път как конкретна полицейска операция се извършва по политическо нареждане от политически партиен орган.

„Това отново е пример за това, че се нарушава Конституцията и върховенството на закона. Някаква тричленка, самонарекла се Коалиционен съвет, взима решения за конкретни операции в политически контекст. Тези действия открито се признава, че са нараедени от някакви политически комисари. Така се руши Конституццията в България.”, посочи съпредседателят на „Демократична България“.

„Без Конституция няма свобода и без спазването на Конституцията няма да сме нормална европейска Република България.”, заключи в своето включване на живо Христо Иванов, като призова хората да не спират да протестират.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук