Христо Иванов бонуси нап
на снимката: Христо Иванов

Става дума или за грешка, или за провокация, която е насочена към това да се разбие възможната конфигурация около желанията на хората, които протестираха. Това заяви Христо Иванов пред бТВ, коментирайки предложението на Слави Трифонов за сформиране на кабинет.

„Да се конструира един кабинет, който да бъде на милостта на ГЕРБ и ДПС и тази много здрава връзка, която има с НДСВ навява на такива мисли. „Мултигруп и Доган докараха царя и подкрепяха управлението на НДСВ и тройната коалиция. И след това Бойко Борисов излезе от там, но дойде на власт с легитимацията, че се бори срещу това. И това, че той изневери на това свое обещание го доведе до тук“, заяви лидерът на „Демократична България“.

В тази връзка Иванов призова депутатите на „Има такъв народ” да си спомнят какви са желанията на хората от протестите от миналата година.

„Аз се надявам, че става дума за грешка, а не за план и затова не искам да изгарям всички мостове и се обръщам към колегите от Има такъв народ, защото там има свестни хора. Не позволявайте тази грешка да се случи. Не позволявайте да изгорим надеждите на хората за дълбока промяна, отвоюване на България от ГЕРБ И от сараите. Един нов икономически модел, който да помогне на България да се развие много по-добре.”

Иванов призова още за водене на диалог, тъй като хората са протестирали именно против взимането на еднолични решения някъде извън институциите и в името единствено на частния интерес.

Според Иванов макар сред предложенията за министри да има такива, които заслужават подкрепа, има и друга група, която представлява предишните издания на сарайския модел.

„Хората гласуваха срещу еднолични решения, взети зад кулисите и с неясни продуценти. Те гласуваха срещу стила на еднолично взимане на решения. Хората поискаха оставка на Гешев и дълбока конституционна реформа на правосъдието. Хората поискаха цялостна икономическа програма, която да откъсне България от лапите на корупцията и да позволи нов модел на растеж. Ние трябва да си спомним за своята отговорност и да проявим здрав разум и да се върнем към диалог, не за порции. Нас порции не ни интересуват и сме го казвали многократно. Диалог за дълбоката промяна, която сме обещали на гражданите“, каза Иванов.

На въпрос изглежда ли сякаш ГЕРБ може да подкрепи това правителсвто Иванов посочи, че това е възможно, тъй като очевидно не е искана тяхната подкрепа.

Иванов заяви, че не става дума за техни кадрови назначения и че биха подкрепили кабинет, който обаче да изпълнява желанията на гражданите за дълбока реформа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!