Спешното изграждане на проекта „Турски поток“ и загърбването на сегашната газопреносна мрежа през Украйна /за която все още имаме действащ договор/ е единствено в интерес на Русия и няколко олигарси, които ще построят новия многомилиарден проект за пренос на газ от Турция към Сърбия, каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Христо Казанджиев.

„Паралелно с това българските правителства имат огромен интерес от реализацията на такива големи инфраструктурни проекти, поради факта, че това е източник на облагодетелстване за много олигарси. Самият факт, че около 40% от този проект е над бюджетираната му стойност и тези 40% се предоставят като аванс на изпълнителите, трябва да ви говори много как се планира изразходването на тези средства”.

Той добави, че турско-български поток е изключително и само в интерес на Русия.

„Защото България ще поеме рисковете от реализацията на проекта изцяло за своя сметка. Второ – твърде е проблематично дали Русия ще има необходимите количества газ, за да захрани този проект. Трето – самото съществуване на проекта е лишено от смисъл, при условие, че Русия и Украйна се договорят за транзита на руски природен газ през Украйна за Централна и Западна Европа, което, така или иначе, ще стане. От тази гледна точка, България играе твърде хазартно и безотговорно, но през последните 10 години това е практика на БЕХ и правителствата. От друга страна, има много голяма вероятност по този проект да започне да се транзитира и да се пренася природен газ от Турция към Централна и Западна Европа, в това число България, Румъния. Тази възможност не трябва да се пренебрегва”.

И допълни:

„През последните години Турция разви изключително сериозна дейност по развитие на газовата си система и доставките на природен газ. В значителна степен тя диеверсифицира източниците си на природен газ. През последната година Турция даже ограничи доставките на руски природен газ за своите потребители, за сметка на доставките за много други страни. Румъния също разполага с огромен потенциал, който трябва да бъде насочен. Така че, има възможност този проект да се използва и за доставки на „турски” природен газ, но той би могъл да се насочи и по съществуващата система, без огромни разходи за такава тежа техническа инфраструктура, която ще бъде и се проектира като напълно самостоятелно функционираща от българската газопреносна система.”

Цялото интервю с енергийния експерт Христо Казанджиев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!