Христо Стоичков и Карл Люис запалиха
Снимка: БТА

Христо Стоичков, Карл Люис и кметът на Пазарджик Тодор Попов запалиха „Вечния пламък на мира“ в новоткритата „Градина на света“ на официална церемония в парк остров „Свобода“ в Пазарджик.

Това е голям проект на община Пазарджик, чиято „първа копка“ бе направена на днешната дата през 2022 година от кмета на Пазарджик Тодор Попов и известният български футболист Христо Стоичков с послание за световен мир.

"Градината на света" в Пазарджик
Снимка: БТА

На церемонията присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, посланици, консули, дипломати, народни представители, изявени български спортисти, сред които Христо Стоичков, Таня Богомилова-Дангалакова и Ренета Камберова.

Преди церемонията молебен за здраве, благополучие и мир отслужи Знеполският епископ Арсений, а представителен танцов състав „Чудесия“ поднесе поздрав към всички присъстващи.

"Градината на света" в Пазарджик
Снимка: БТА

Носителят на девет златни олимпийски медала Карл Люис и носител на званието „Почетен факлоносец на мира“ вече има специален кът с неговите инициали, изработени от растението червен кисел трън, в непосредствена близост с къта на легендата на българския футбол Христо Стоичков.

"Вечния пламък на мира" в "Градината на света" в Пазарджик
Снимка: БТА

Пред гостите на церемонията Тодор Попов определи днешния ден като исторически за Пазарджик.

„Тази градина ще остане тук и след сто години и ние ще имаме честта да сме тези, които са поставили нейното начало. Тя ще бъде една от визитните картички на нашия град“, заяви кметът.

Той благодари за подкрепата на Христо Стоичков и Карл Люис и подчерта, че двамата спортисти са вдъхновение за милиони хора по света. Попов подари на американския атлет картина с петте олимпийски кръга, изработена от 61 позлатени български розови пъпки и обясни, че в броя им има символика, тъй като Карл Люис е роден през 1961 година.

"Вечния пламък на мира" в "Градината на света" в Пазарджик
Снимка: БТА

Христо Стоичков каза, че България е раждала и ще ражда велики шампиони, които са „воювали на спортните терени срещу велики сили“. Той поднесе като подарък на Люис своята „Златна топка“.

Карл Люис поздрави присъстващите стотици жители и гости на Пазарджик. Той посочи, че от днес „Пазарджик е поставен на световната карта на мира“. Нищо не може да бъде по-силно от едно послание за мир, добави Люис. Той сподели, че като дете е свирел на виоленчело и изрази радостта си, че програмата продължава с концерт на симфоничния оркестър на Пазарджик.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук