Бенямин Нетаняху
Израелският премиер Бенямин Нетаняху

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова в неделя началника на щаба на въоръжените сили да овладее протестите срещу оспорвания правителствен план за преразглеждане на съдебната система.

Протестиращите се опасяват, че предложените реформи, които вече преминават през парламента и биха увеличили властта на политиците над съдилищата, са заплаха за израелската демокрация.

Припомняме, че Израел е въвлечен в голяма криза, която изпраща десетки хиляди хора на протести по улиците всяка седмица през последните два месеца. Правителството на Нетаняху, което е най-дясното в страната досега, смята, че  съдилищата притежават твърде много власт. Нетаняху каза в неделя, че правните промени ще бъдат извършени отговорно, като същевременно ще се защитят основните права на всички израелци.

Критици на реформите твърдят, че те ще разрушат деликатната система на контрол в съдебната власт и ще плъзнат страната към авторитаризъм. Те се опасяват, че чрез реформите Нетаняху да избегне присъда в процеса за корупция, който се води срещу него.

В плановете на Нетаняху да промени съдебната система се намеси и най-доверена институция на страната – армията. От неделя повече от 700 елитни офицери от военновъздушните сили, специалните сили и Мосад заявиха, че ще спрат доброволно да служат. Военна служба е задължителна за повечето евреи и е силно уважавана от еврейското мнозинство. Разговорът за отказ от военна служба в страната е табу и подчертава колко е дълбоко разделението в Израел по темата.

Нетаняху отхвърли компромисен план, предложен от президента на страната, предназначен да успокои кризата. Засега той не успява да постигане споразумение с опонентите си. Вместо това заяви, че няма да приеме „анархия“ и призова да се овладеят протестите, подстрекателствата срещу него и неговите министри и отказът на резервистите да служат.

„Очаквам от началника на Генералния щаб и от началниците на поделенията на службите за сигурност агресивна борба срещу отказа от служба. Няма място за отказ от служба в публичния дискурс“, каза той.

Военните нямат незабавен коментар относно забележките на Нетаняху. Съобщава се, че началникът на щаба на армията, генерал-лейтенант Херцл Халеви, е предупредил Нетаняху, че протестът на резервистите рискува да навреди на способностите на армията.

Опозиционният лидер Яир Лапид написа в Туитър, че ако Нетаняху спре реформите, резервистите ще спрат с протеста си.

Протестът на армията идва, в момент, в който Израел е затънал в едногодишен кръг от битки с палестинците, докато в същото време страната се надпреварва с Иран с ядрените си разработки. Израел твърди, че Иран разработва ядрена бомба – обвинение, което Техеран отрича.

Източник: АП

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук