Владислав Горанов
На снимката: Владислав Горанов

САЩ обявиха нови санкции срещу лица и фирми в България по закона „Магнитски“.Сред тях е бившият финансов министър от втория и третия кабинет на ГЕРБ Владислав Горанов и свързаната с него фирма „Трилема Кансълтинг“ ЕООД.

Санкциите са наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ на българските граждани и свързаните с тях дружества „за тяхното широко участие в корупционната дейност в България“.

Бившият енергиен министър от правителството на Сергей Станишев – Румен Овчаров, също попада в списъка. Сред новите санкционирани са политиците Иван Генов и Николай Малинов. Първият беше депутат от БСП в 44-ия парламент и е бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Подсъдимият за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов присъства в списъка заедно с двете му фирми „Интер Трейд 2021“, „МС Консулт 2016“. Ръководената от него политическа партия „Русофили за възраждане на отчеството“ и сдружение „Русофили“, което председателства, също попадат под санкциите на закона „Магнитски“.

Сред новите имена в забранителния списък е и Александър Николов, член на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“.

„Съединените щати подкрепят своя съюзник в НАТО, България, в борбата както с дълбоко вкоренената корупция, така и с руското влияние, подкопаващи демократичните институции“, заяви Браян Е. Нелсън, зам.-министър в Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване.

„Действията, изобличени днес, обхващат различни политически партии и правителства, което показва спешната необходимост от разбиване на мрежите, които в продължение на години са възпроизвеждали незаконни дейности, особено в енергийния сектор. Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и възпрепятства инвестициите и икономическия растеж на страната“, добави Нелсън.

Мерките спрямо посочените физически и юридически лица се налагат въз основа на Указ 13818, който надгражда и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека и под чието действие попадат участниците в сериозни нарушения на правата на човека и корупция по целия свят.

„Това, което целим с тези санкции, е подкрепа на реформа на съдебната система. Правим това като солидарност с Европейския съюз, който настоя за реформа на системата в България. Бяхме доволни да видим, че се предприемат стъпки в тази посока от парламента, но сме разочаровани, че това важно законодателство не беше довършено. Това заяви посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

Според наблюдатели прави впечатление, че под санкциите на Магнитски в България попадат основно хора, свързани с хазарта и енергетиката, където има съмнения за даване и получаване на подкупи в милиони левове. Известно е, че бившият финансов министър на Бойко Борисов – Владислав Горанов, е пряко свързан с Васил Божков.  Издирваният бизнесмен пък още през юни 2021 г. беше санкциониран по закона „Магнитски“ заедно с Делян Пеевски и Илко Желязков за корупция.

Ето и реакциите след новите санкции:

„ГЕРБ държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България“, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски“ и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на независимата съдебната власт“, допълват от партията.

„ГЕРБ винаги е заявявала категорична позиция за съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Доказателство за това са гласуванията по внесените предложения за реформа в съдебната система, които народните представители от ПГ на ГЕРБ подкрепи в 48-ото Народно събрание“, се посочва в позицията.

„Държавният глава Румен Радев оцени високо подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията, принос за което имат наложените санкции на български граждани“, съобщиха от прессекретариата на президента. Радев призовава българските институции и политици за реален и неотклонен ангажимент към борбата с корупцията и утвърждаване на върховенството на правото. Нашето общество очаква следващото Народно събрание да се ангажира с антикорупционното законодателство, предложено от служебното правителство, се казва още в съобщението.

„Служебното правителство държи на върховенството на закона и борбата с корупцията в България и отчита готовността за подкрепа в тази посока от партньорските държави САЩ и Великобритания“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски“ и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на съдебната власт, се посочва в съобщението.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук