Ние от Демократична България категорично се обявяваме против всякакви опити за рестартиране на проекта АЕЦ Белене под каквато и да е форма. Това е записано в позиция на най-новото политическо обединение у нас „Демократична България“.

Според експертите във формацията има няколко причини проектът да е нерентабилен и ненужен за страната ни. Първата причина е, че в хоризонт до 2040 година проектът АЕЦ Белене не е нужен на страната и региона от енергийна гледна точка.

„Това се вижда от тенденциите в развитието на генериращите мощности и на електропотреблението у нас, както и всички доклади и анализи на авторитетни институции…, които ясно доказват, че електропотреблението в страната е осигурено с хоризонт до 2040 г. с възможности за огромен износ. Електроенергийната система не се нуждае от нови базови, а от балансиращи и регулиращи мощности. Идеята да се изгради АЕЦ Белене с участието на балканските страни с цел захранване на други икономики е против националните интереси. Напомняме, че тя се не срещна никаква подкрепа и се провали в периода 2005-2012г.“, пише в позицията на ДБ.

Според експертите във формацияра проектът е ненужен и за изграждането му са необходими големи инвестиционни разходи и по този начин той ще генерира много скъпа електроенергия.

„Примерите за подобни проекти в Европа и авторитетните анализи за АЕЦ Белене показват, че електроенергията от този ненужен проект би струвала не по-малко от 10 евроцента/кВч. При такава себестойност тя ще е неконкурентна и непродаваема и ще доведе до нови огромни загуби, ако централата бъде завършена.“

Според „Демократична България“ друга опасност представлява високият сеизмичен риск на площадката в Белене. Припомня се земетресението от 1977 г., което доведе до смъртта на 120 души в Свищов.

Ето и исканията, които се поставят от „Демократична България“:

„Настояваме да се изостави окончателно идеята за строеж на АЕЦ Белене, а площадката да се превърне в икономическа зона.

Настояваме да се планират действия за продажба или инвестиране на доставеното оборудване, и/или доставените за Белене парогенератори (близо 50 % от доставеното оборудване) да се използват за подмяна на парогенераторите на работещите блокове в АЕЦ Козлодуй.

Настояваме правителството да се фокусира върху решаване на реалните проблеми на енергетиката, изграждане на газовите връзки със съседните страни, повишаване на енергийната ефективност, децентрализация на производството на енергия, изпълнение на целите за изпращане на отработено ядрено гориво за преработка, формулиране стратегия за погребване на отпадъците от преработката на отработеното ядрено гориво и други.

Настояваме да бъде потърсена отговорност на виновниците за поръчване на основното оборудване за АЕЦ Белене без да е утвърден техническият проект и без да има договор и осигурено финансиране.“

Според експертите в политическото обединение освен всичко останало строежът на „Белене“ ще генерира огромна корупция и ще блокира алтернативните методи за производство на електроенергия у нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!