Атанас Атанасов борисов
Атанас Атанасов

И наследникът на Иван Костов ген. Атанас Атанасов си заминава от политиката. Това е втората оставка за деня след унизителния резултат на коалицията Демократична България. Инициативата пое Христо Иванов от „Да, България”, заедно с целия Изпълнителен съвет на партията, а щафетата поеха от ръководството на „Зелено движение”.

„В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност. Заедно с другите лидери на Демократична България сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито”, написа Атанасов във Фейсбук.

Но дали през всичките тези години на практика се прояви национално отговорно поведение у десницата?

Всъщност загубата на устойчивост започва не от днес, а от далечната 2004, когато Иван Костов разцепи СДС чрез създаването на Демократи за силна България. През годините формацията ту влизаше, ту не влизаше в Народното събрание и се препозиционираше в различни коалиции с не много убедителни резултати, като се сменяха и нейните председатели.

Последно преди днешните избори това се случи под логото Реформаторски блок по време на второто правителство на Бойко Борисов. Но дори тогава да имаха правосъден министър в лицето на Христо Иванов, заради несъгласие в последствие с политиката на ГЕРБ в правосъдната реформа, животът на коалицията не продължи дълго и след предсрочните избори тогава, не намери място в парламента.

Така се стигна и до вчерашните избори, в които най-новата коалиция Демократична България, от която ДСБ с председател Атанас Атанасов е част, загуби катастрофално. Катастрофално не само за настоящите избори, в които губят двойно гласове в сравнение с предишния вот, но и като цяло за десните избиратели в България.

На този фон е логично решението на Атанас Атанасов да напусне политиката. Решение, което може би най-накрая ще даде път на млади, способни и опитни хора, които повече да обединяват, отколкото да разцепват демократичната общност у нас.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук