Откакто коронавирусът превзе информационното време в целия свят, забравихме сякаш за другите болести, някои от които са далеч по-смъртоносни. Например, раковите заболявания – през 2018г. са починали близо 10 милиона души по света, по данни на Световната здравна организация. Факт е обаче, че ракът не се предава от човек на човек с кихане или кашляне.  Затова, ако се прави сравнение между коронавируса и друго заболяване, това би трябвало да е грипът (инфлуенца).

Само в САЩ всяка години милиони хора боледуват от грип, а хиляди умират – 39 до 56 милиона американци боледуват от грип, а 24 000 до 62 000 умрат.

От коронавирус в САЩ сега боледуват 1 милион души, а 60 000 са смъртните случаи.

И коронавирусът, и грипът са респираторни заболявания. Само че, учените твърдят, че Ковид-19 се разпространява по-бързо и е по-смъртоносен. Но и затова няма надеждни доказателства – кой знае от кога точно има коронавирус? Може би много преди да бъде установен първият случай в Китай други хора са го изкарали, но без симптоми? Тоест, такива главозамайващи умозаключения не е редно да се правят на този етап.

Но да се върнем на инфлуенцата – според СЗО всяка година има грипни епидемии в световен мащаб. Тази зима в България беше обявена грипна епидемия два пъти!

В световен мащаб тежките грипни случаи са между 3 и 5 милиона (критичните случаи от коронавируса към момента са 50 937).

Между 290 000 и 650 000 души умират от грип (234 123 смъртни случаи от коронавирус).

Индустриализираните страни регистрират повече смъртни случаи от грип, особено на хора, над 65-годишна възраст. Рискови са и учениците, тъй като се събират много хора на едно място.

И сега покрай коронавирусната пандемия се оказва, че почти никой не води статистика колко хора умират от грип. Но жетвите на коронавируса ги броим една по една. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ пулмологът проф. Коста Костов каза:

„По данни на проф. Джон Йоанидис от университета в Станфорд, Сан Франциско, грипната епидемия в Италия през 2016 г. е отнела живота на 24 000 души, но Италия не се сгромоляса тогава. По данни за заболеваемостта от грип в Италия за изминалите 4 сезона от 2013 до 2017 г., изложени в официална публикация на италиански колеги,  както и в анализа на проф. Д. Йоанадис, през тези няколко сезона в Италия от грип са починали общо около 68 000 души, за които е доказана категорична причина грипен вирус. Искам да подчертая, че най-ниският брой починали от грип през тези 4 последователни сезона е 15 801 души през сезон 2015/2016 год., а най-високият брой е през сезон 2016/2017 – 24 981 души, цифра, съвсем близо до броя починали от COVID-19 в същата страна до този момент (27 682 души). Съпоставянето на тези цифри обърква дори и мен, който непрекъснато си задава въпроса: защо целият свят изпадна в този ужас, защо не бяхме подготвени за него, кое е различното от предишните години, когато в Европа за един сезон от грип умират не по-малко от 40 000 души, в света между 250-500 000 души, при всички резерви относно регистрацията на всички заболели, които са вероятно многократно повече от регистрираните, но здравните системи въпреки това са успели да се справят? В България сезонните заболявания от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 – 4 седмици през зимния сезон. През тези седмици, в периода на епидемичния подем преболедуват не по-малко от 250 000 – 300 000 българи! Защо сега тази цифра да е различна? Допускам, че сме далеч от истината за размера на епидемията у нас. Смъртността от грип винаги остава неясна, защото по-голямата част от смъртните случаи не се регистрират като усложнения на грипната инфекция, процес, който сега е обратен – всички заразени, които умират се регистрират като починали от вируса SARS-CoV-2. В последното десетилетие от пневмония в България умират средно около 1 500 души годишно.”

Виждаме, че в този случай имаме много голяма тежест на мерките, която не съответства на тежестта на заболяването”, каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ д-р Антония Първанова. 

И още нещо, върху което да се замислим: как така се съобщава, че има излекувани пациенти, като няма лек за коронавируса? Това не означава ли по-скоро, че им е минало от само себе си?

Такава теза изрази преди няколко дни и доц. Атанас Мангъров, ръководител на Детската клиника в Инфекциозна болница.

„Няма излекувани от COVID-19, защото както всички вирусни инфекции, заболяването просто само отминава”, отбеляза Мангъров и допълни, че лечението е, за да се помогне на организма да се справи, така вентилацията дава шанс на тези с проблеми да успеят да се преборят с болестта.

„Това са хора, на които им е минало“, коментира в интервю в понеделник доц. Мангъров.

Според него паниката, обхванала света, не е медицинска:Всякаква друга може да е – политическа, икономическа…“.

Така че въпросът, който отново си задаваме е кой има интерес от цялата истерия покрай коронавируса и защо?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!