протести в София
Правосъдие за всеки

Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, отдавна известна с по-камерни, но също толкова важни протести в защита на демокрацията у нас, влиза в битката срещу опита на пропутинското лоби у нас да провали с всякакви средства създаването на редовно правителство.

„Правосъдие за всеки“ призова за ново шествие в подкрепа на цивилизационния избор на България – за парламентарна република в Европейския съюз и НАТО и против платените от Кремъл евроазийски клакьори на Русия.

Началото на шествието е обявено за утре, петък, 2 юни, в 18:30 ч. пред президентството. След това участниците ще се отправят към Народното събрание и Орлов мост.

Ето какво се казва в призива на „Правосъдие за всеки“:

България е парламентарна република, в която следва да има разделение и взаимен контрол между властите, а това означава работещ парламент, редовно правителство и съдебна система с независим съд и отчетна прокуратура.

По Конституция президентът е държавен глава, еднакво отдалечен от всички власти. Той може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото той вече бил „дискредитиран“. Недопустимо е и да не свиква редовни заседания на КСНС или да се опитва по свои критерии да заявява, че няма да допуска на тях лица или партии, които са участници в неговите заседания по право.

С тези си публични провокации той нарушава Конституцията, която е положил клетва да спазва, с оглед на последствията – създаване на предпоставки за провалянето на още един парламент и съответното удължаване на едноличната му власт със служебни правителства. Да, властта се услажда, но тя и покварява, когато се упражнява без насреща ѝ да стоят предвидените в основния ни закон контролни механизми. Нека не забравяме, че България е парламентарна, а не президентска република и се надяваме такава да си остане!

България отдавна избра своя път на развитие – той е като член на Европейския съюз и в колективната система за сигурност на НАТО, но нека не забравяме, че той не е гарантиран, ако в критични моменти не го отстояваме и защитаваме. Ние сме в Европа, не в Евразия и ще се противопоставим категорично на всички опити да бъдем върнати в орбитата на влияние на тоталитарните държави.“

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук