бедност

Служители от Националния статистически институт излязоха на протест, с искане за по-добро заплащане.

Работещите в НСИ искат увеличението на заплатите да бъде минимум 50% в перо „Разходи за персонала“ или близо 12 милиона лева на годишна база.

Ако предупредителната стачка не доведе до резултат, служителите ще преминат към ефективни стачни действия, съобщава БНТ.

„Исканията ни са почти едни и същи, защото нямаше резултат от миналия протест. Този път ние добавяме и това, че има подписан ангажимент от правителството към статистическата система в Република България. Ние продължаваме да искаме да имаме поне по 500 лв. на човек увеличение на заплатите, което този път не сме си направили труда да го смятаме. От преди ковид сме престанали да получаваме каквито и да е консумативи за нашата работа. На който каквото му трябва си го доставя сам“, каза Рая Петрова, председател на КТ “Подкрепа” в НСИ.

„Колегите са в пълно право да протестират, тъй като заплатите в НСИ са едни от най-ниските в държавната администрация. Промяна в заплатите през 2023 г. нямаше, нито промяна в капиталовите разходи и разходите за издръжка. С аргумент, че има 10% повишение на заплатите и тази година няма да има промяна“, каза доц. Атанас Атанасов, председател на НСИ.

Служителите на Териториалното бюро „Статистически изследвания“ в Смолян подкрепят протеста на колегите си от страната.

„Държавен служител не е мръсна дума“, „И за нас има инфлация“, „Достойни заплати в НСИ е разно на навременна и точна статистика“ – това гласяха част от плакатите им.

Протестиращите казаха, че по трудови възнаграждения в обществения сектор са на 114-то място.

Заплатата на главен експерт в бюрото е 1280 лева.

От години нямат командировъчни и клас прослужено време. Протестът е синдикален, а искането е за поне 20% увеличение на заплатите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук