Дритан Абазович
На снимката: Дритан Абазович

Парламентът на Черна гора гласува тази нощ вот на недоверие към правителството на премиера Дритан Абазович, предаде „Франс прес“. Агенцията отбелязва, че това открива пътя за нови политически сътресения в малката балканска държава с излаз на Адриатическо море. Предишното коалиционно правителство на страната също бе свалено с вот на недоверие едва през февруари тази година.

Предложението, внесено от Демократичната партия на социалистите на Черна гора на президента Мило Джуканович, бе подкрепено от 50 депутати от Скупщината – 81-членния еднокамарен парламент. Само един техен колега гласува против, а останалите 30 народни представители бойкотираха вота на недоверие.

Гласуването бе предшествано от продължили 12 часа дебати.

„Имаме нужда от избори и стабилно правителство“, подчерта инициаторът на вота, депутатът Даниел Живкович.

Политическото напрежение в Черна гора от няколко седмици е във връхната си точка, отбелязва АФП. Причината е спорно споразумение, подписано от кабинета със Сръбската православна църква (СПЦ) – вероизповеданието с най-много последователи в страната. Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви на СПЦ в Черна гора. Част от черногорското общество обаче смята, че споразумението не защитава достатъчно интересите на държавата.

Президентът отдавна е яростен противник на СПЦ и е обвиняван, че иска да национализира нейните имоти. От седмици Мило Джуканович, който премина в опозиционния лагер, използваше споразумението, за да дестабилизира правителството и да предизвика предсрочни избори, отбелязва АФП.

Напрежението има и геополитически измерения. Някога комунист, станал впоследствие архитект на независимостта на Черна гора – бившата югославска република, която последна се отдели от Сърбия – Джуканович вече вкара в НАТО страната, която също така е кандидат за членство в ЕС.

Черногорският президент иска на всяка цена да намали влиянието на СПЦ и да затвърди национална идентичност, различна от сръбската, дори това да означава създаването на нова, независима Православна църква, отбелязва АФП.

Една трета от 620-те хиляди жители на Черна гора са със сръбско самосъзнание. Някои националисти отричат черногорците да имат отделна идентичност.

СПЦ е доминиращата религиозна институция в Черна гора. Тя е обвинявана от своите противници, че служи на политическите интереси на Белград.

В страната има и Черногорска православна църква, която обаче има много малко последователи и не е призната от православния свят.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук