Йоркшир ще настоява за по-голяма независимост, съобщи RT.com. Уестминстър ще обсъди във вторник дали трябва да бъдат прехвърлени повече правомощия на графството в Северна Англия, както е с Лондон и Манчестър, а защо не и дори като Шотландия и Уелс. Тъй като населението му е около размера на Шотландия и икономиката му е много по-голяма от много страни в ЕС, регионалните активисти в Партията на Йоркшир призовават за повече автономия за региона.

Дебатът в парламента бе внесен от депутата Джон Гроган.

„Тук в Йоркшир имаме население от пет милиона, което е толкова голямо, колкото и Шотландия, икономика от 100 милиарда паунда, голяма силна идентичност. Но ние губим инвестициите си, тъй като нямаме толкова голяма автономност“, каза той пред „Скай Нюз“.

Партията на Йоркшир иска да отиде по-далеч и да си осигури същия тип автономия, ползвана от Шотландия и Уелс. Лидерът й Стюарт Арнолд каза, че настояват за свой парламент, който да се избира пряко от населението в графството. Арнолд казва, че се чувства по-уверен от всякога, че Йоркшир ще спечели повече правомощия от централното правителство.

Дебатите за автономията на Йоркшир датират от 18-ти век, когато въпросът беше обсъждан заедно с правилото на Великобритания за Ирландия. Смята се обаче, че Йоркшир е твърде зависим от останалата част на Обединеното кралство, за да се отдели.

Йоркшир е историческо графство в Северна Англия и най-голямото по площ в Обединеното кралство към 1891 г. Поради значителния му размер спрямо останалите английски графства, функциите му постепенно преминават към административните му подразделения, които са се променяли периодически с времето. През 20 век графството заема първо място по земеделие и животновъдство. Западната му част е богата на полезни изкопаеми и има много фабрики. Йоркшир се дели на няколко исторически зони: северен , западен и източен райони и град Йорк. През 1974 е проведена реорганизация, при която историческото графство Йоркшир се преобразува в административни графства Северен Йоркшир, Западен Йоркшир, Южен Йоркшир и Източен Йоркшир. Освен Йорк, други големи градове са Лийдс, Шефилд, Кингстън Хъл, Брадфорд и Уейкфийлд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук