На снимката: Илияна Йотова

След Мая Манолова и Христо Иванов и вицепремиерът Илияна Йотова се изнерви от увъртанията на Слави Трифонов и формацията му „Има такъв народ“ заради липсата на яснота и забавяне около проектокабинета.

Президентът беше безкрайно толерантен, много дни вече бяха дадени за консултации, очакваме, че ще бъде предложен министър-председател в най-скоро време, който да предложи състав на кабинет, като преди това президентът ще връчи мандата, посочи Илияна Йотова по време на награждаване на лауреати.

Тя акцентира, че България час по-скоро трябва да има своето редовно правителство, и допълни, че за нея не е много добра ситуацията, в която имаме едновременно служебен кабинет, назначен от президента и парламент, законно избран от българските граждани в една парламентарна република.

На въпрос за позицията, разпространена вчера от прессекретариата на държавния глава, вицепрезидентът Йотова определи като последно напомняне към политическите партии, че трябва да си свършат работата.

Изборите отдавна отминаха, вече е конституирано Народното събрание, имаме победила партия, която носи отговорността да поеме първия мандат, каза Йотова.

Илияна Йотова заяви още, че президентът е готов да връчи мандата за правителство във всеки един момент, тъй като е готов да изпълни своето конституционно правомощие. На въпрос дали смята, че ИТН бавят процедурата, защото не искат да съставят кабинет, вицепрезидентът каза, че няма такова впечатление.

Попитана за изострената комуникация между ИТН и двете партии на протеста, вицепрезидентът коментира, че когато в една страна има много нови участници като парламентарно представени политически формации, консултациите винаги са по-дълги, преговорите – по-тежки, защото всяка една трябва да изпълни обещанията, които е дала на своите избиратели.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!