Мая Манолова

Три формации се обявиха против решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от машинното гласуване. Според него членовете на СИК трябва ръчно да преброят всяка една разписка. От „Продължаваме промяната“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“ смятат, че това решение обезсмисля гласуването с машина и може да доведе до срив на отчитането на резултатите.

Жалбите са пратени до Върховния административен съд.

Очаква се да бъдат обединени и съдът да насрочи делото в открито съдебно заседание.

Председателят на ИБГНИ Мая Манолова публикува в социалната мрежа “Facebook” общата жалба. По думите й с това решение ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН отвориха широко вратата срещу изборните измами.

„Единствените представители в ЦИК, които не са подкрепили това незаконосъобразно решение, са от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“. С това решение се цели кражба на гласовете за „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, пише Манолова.

Според жалбата на ДБ Изборният кодекс никъде не въвежда задължение на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълват допълнителни протоколи. Така на практика ЦИК дописва и променя кодекса.

„Остава неясно и какво е правното значение на допълнителните протоколи от ръчното броене при отчитането на изборния резултат“, се казва в жалбата.

В документа се цитира и казус от преди парламентарния вот на 11 юли, когато ГЕРБ-СДС се опита да оспори пред ВАС методически указания на ЦИК, в това число настоявайки още тогава за броене на контролните разписки.

На 2 юли  съдът обаче ясно постанови, че Изборният кодекс конкретно и подробно е разписал какво следва да прави секционната комисия след приключване на изборния ден, като тук не влиза броенето на контролни разписки и “извеждане на такова задължение по подразбиране е недопустимо”.

“Ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии силно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати, а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване”, предупреди в петък съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук