Паметник на съветската армия демонтаж
Снимка: БНТ архив

Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград. За това настояват в своя декларация общинските съветници в града. Според местния парламент, мястото на този монумент е в изградения по времето на социализма град. Монументът ще бъде част от общ художествен и архитектурен ансамбъл, показващ произведенията на монументалното изкуство от епохата на социализма, се казва още в декларацията, която предстои да се разгледа на предстоящо заседание на Общинския съвет, съобщава БНТ.

„Голямата идея е освен Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград, е да бъде отворен Музей на социалистическото изкуство в града. Тази идея е родена непосредствено след 1989 година. В един период в реализирането й се бяха включили и покойният президент Желю Желев, Димитър Лулчев, Ренета Инджова, доц. Лозанов и други. Димитровград е най-живият паметник на архитектурата и културата по времето на социализма. Въпросът за рязкото му политизиране не би довело до добри резултати“, смята Иван Евлогиев – общински съветник.

„В града ни има много големи паркове, където може да се постави Паметникът на Съветската армия, но той не трябва да остане сам и единствен, защото ще запази пропагандната си цел, а трябва да е част от цял Музей на социалистическото изкуство“, отбеляза скулпторът Гроздан Грозев – председател на Комисия „Култура, вероизповедания и средства за масова информация“.

Паметник на съветската армия демонтаж
Снимка: БТА

Четвърти пореден ден продължава демонтажът на централните фигури от Паметника на Съветската армия. Въпреки лошите метеорологични условия и дъжда, двама работници са издигнати с кран до най-високата точка на монумента и продължават работата си.

Полицейското присъствие около паметника продължава да бъде засилено. Има два реда ограждения, които подсигуряват периметъра около паметника.

Припомняме, че демонтажът на паметника започна на 12 декември с решение на областния управител на София – град Вяра Тодева. Тя обясни, че планът за демонтажа на фигурите и барелефите е разчетен за 59 дни. Той ще струва 260 000 лева, които включват всички дейности, включително и осигуряването на охрана за следващите 12 месеца.

Демонтажът предизвика разнопосочни реакции, както край самия паметник, така и в парламента и сред представителите на политическите сили. Сред основните защитници на съветския монумент, очаквано, бяха БСП и „Възраждане“, които от три дни не спират с медийните си изяви, заплахи и протести. А вчера дори блокираха работата на парламента, защото явно купчина метал, символизираща чужда армия, се оказа по-важна за родната опозиция от бюджета на НЗОК и ДОО.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Ако това се случи и тая скрап бъде преместена в Димитровград, няма да оцелее дълго
    Личноназ ще се погрижа за това

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук