Иво Голдшйн – един от най-известните хърватски историци, в интервю за „Al Jazeera Balkans” разкритикува остро националистическата политика на сръбския президент и неговия вътрешен министър.

Според Голдщайн, ако се предполага, че сърбите в съседните страни са предимно сърби, а не граждани, това е сценарий, подобен на този от края на 80-те и началото на 90-те години. Според него, концепцията за „сръбски свят“, която Белград популяризира, е опасно предизвикателство за Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.

Откритото предупреждение на Сърбия, че ще създаде „сръбски свят“, коренно променя ситуацията в региона и, съответно, в Босна и Херцеговина, твърди историкът.

По думите му, в момента сме свидетели на неподходящи дискусии, разправии от всички страни, етикетиране с различни епитети. С лансирането на идеята за „сръбския свят“ всичко се променя. „Неговите промоутъри Александър Вучич и Александър Вулин казват, че не искат да се променят границите, но все пак „ сръбският свят “ще бъде създаден отново. Това обаче са игри и трикове. Всеки, който лансира идеята реализацията на „сръбския свят“, трябва да е наясно, че тя не може да бъде осъществена без насилие. Видяхме намясто как работи това, видяхме как например Сръбската православна църква организира интронизирането на митрополита в Цетине, в историческата столица на Черна гора. „Значи това беше умишлена провокация“, заяви Голдщайн.

Идеята за „сръбския свят“ се основава на руската концепция за „руско благо“. Тази концепция в своята идеологическа форма се използва за легитимиране на руското влияние в постсъветското пространство. Концепцията за „сръбския свят“ също има тази цел: господството на Сърбия в постюгославското пространство и евентуално разширяване на влиянието на Белград в Албания.

Иво Голдщайн посочва, че президентът Вучич е измислил празничен ден и предлага на сърбите, независимо къде живеят, да развеят сръбските знамена. Разгръщането на сръбските знамена по този начин в страните от бивша Югославия може лесно да причини вреда. „Има ли нужда някой да предизвиква конфликтни ситуации? В много варианти развитието на тези ситуации не завършва добре нито за този, който ги провокира, нито за целта на провокацията. Още по-важно е какво послание ни предава насърчителят на тази идея – Александър Вучич предлага на сърбите в съседните държави да бъдат предимно сърби, а не граждани на тези страни. Той де факто не се представя като лидер на всички граждани на Сърбия, а като лидер, като главатар на сръбското „племе“. Той формулира, образно казано, племенна общност, в която сърбите се обединяват около него“, смята Голдщайн.

Тази концепция за държавата и нацията като племенна общност поставя следната концепция: от една страна „ние“, от друга „те“, които са „други“ и „различни“. Това неизбежно предизвиква конфликти. Когато сърбите извън Сърбия се чувстват преди всичко сърби, а едва след това и като граждани на тези държави, това е пагубно за тяхното положение, тъй като по този начин те се самоизключват от политическия живот на страната, в която живеят. Това е сценарий, много подобен на този, който имахме в края на 80-те и 90 -те години.

Според историка това, което се случва сега със „сръбския свят“, е далеч по-опасно предизвикателство за Босна и Херцеговина, но и за други страни от бивша Югославия, включително за Черна гора и Косово.

25 години след войните (ако оставим настрана войната в Косово през 1999 г.) във всички общества все още доминира наратив, сякаш войната никога не се е случила. „Това е бреме за Западните Балкани и околните държави, включително Хърватия, което е трудно, дори невъзможно да се понесе. Всички тези приказки за пътя към евроатлантическата интеграция, които идват от Брюксел и основните държави-членки, остават без правен ефект. Това е липса на успех на европейската политика, но и на политиката на НАТО, включително САЩ“, каза Голдщайн.

Историкът разкритикува също плановете на Белград за изграждане в Босна и Херцеговина на мемориален център за жертвите на лагера на смъртта в Ясеновац, Хърватия. Този проект, според Голдщайн, е част от оформящата се топография на проекта за „сръбския свят“. В Градина, БиХ, където се предвижда изграждането на мемориалния център, в продължение на няколко десетилетия са откривани плочи, според които общият брой на жертвите е 700 000.

„Днес всеки знае, че това е нереалистична бройка, но тя трябва да остане като един вид неоспорим мит, около който се създава„ сръбският свят “, добави Голдщайн.

Хърватският историк заяви, че според Белград сръбски жертви са 700 хиляди. „Днес тази цифра служи на сръбските националистически кръгове, особено на тези в Босна, за да изпратят посланието, че поради големия брой сръбски жертви и рисковете подобни престъпления да се повторят, не може да се живее с другите два народа – хървати и бошняци.”

Според Голдщайн, сръбският мемориален център в Босна не е необходим, тъй като мемориалният център в Ясеновац работи доста добре.

Иво Голдщайн е историк и автор на няколко произведения, особено за нацистки и усташки престъпления срещу евреи и други малцинства по време на Втората световна война.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!