Марк Рюте

Министър-председателят Кирил Петков ще се срещне с премиера на Нидерландия Марк Рюте днес. В Министерския съвет двамата ще проведат среща на четири очи, последвана от пленарно заседание на двете делегации. Интересно е какъв ще бъде фокуса на разговорите между двамата.

Две изключително важни причини биха оправдали посещението на нидерландския премиер у нас. Първата, е евентуален натиск относно ветото, което сме наложили на Р Северна Македония за влизане в ЕС. Рюте заема позицията, че двустранните въпроси между България и Северна Македония не трябва да са пречка пред започването на преговори със Скопие за членство в Евросъюза.

Втората, и по-важна причина, е влизането на България в Шенген, на което Нидерландия се противопоставя от много години, разбира се, не без помощта на Германия. Падането на Шенген не е обикновен акт на доверие или политическа любезност, а нещо, което ще има много сериозно практическо значение за много хора. Например, като с магическа пръчка ще изчезнат опашките по границата с Гърция. Можем само да съжаляваме, че за 12 години, предишните управляващи така и не успяха да разрешат този проблем, и заради това нямахме възможност да станем пълноценен член на ЕС.

Срещата ще бъде любопитна, защото и Рюте, и Петков са добре образовани западни възпитаници, които говорят на един и същ технократичен политически език. Благодарение на това, шансът за разбирателство между България и Нидерландия е значително по-голям – предимство, което липсваше при предишните управляващи.

„ТЕФЛОНОВИЯ МАРК“

Марк Рюте е начело на Нидерландия от 2010 година, член на Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) и неин лидер. В нидерландските медии шеговито е наричан „тефлоновия Марк“ поради способността му да отблъсква всички рискове с лекота – така, както водата се стича по тефлоново покритие. Известен е с умението си да улавя настроенията на обществото и да се възползва от тях.

Понякога Рюте е обвиняван за насаждане на евроскептични настроения, макар и самият той да е силен привърженик на идеята за Европейския съюз. Според него Общността трябва да се концентрира върху основните си задачи – търговия, миграция, защита на външните граници, политика на сигурност и защита на климата. Марк Рюте подкрепя твърдо намаляването или спирането на европейските пари за държавите, които нарушават върховенството на закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук