Футболистите от националния отбор на Англия са готови да напуснат терена, ако някой от тях бъде обиден на расова основа от феновете на България и Чехия.

„Ако се случи на един от нас, все едно се е случило на всички. Капитанът Хари Кейн каза, че дори само един играч да не е доволен, излизаме от терена.“, заяви нападателя Тами Ейбрахам.

Англия играе с Чехия в петък, преди да гостува на България в понеделник, като мача срещу българите ще е на частично празен стадион, заради по-ранно провинение на публиката, отново свързано с расистки обиди.

Европейската футболна централа УЕФА има протокол от три стъпки за действие в такива ситуации, като в най-крайния случай главния рефер може да прекрати мача, ако предупрежденията към феновете не бъдат уважени.

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт събра отбора в понеделник, за да им даде инструкции.

„На срещата ни обясниха, ако има подобен инцидент, което за съжаление се случва понякога, какъв е протокола.“, каза новака в националния отбор и съотборник на Ейбрахам в Челси Фикайо Томори.

„Трябва да сме готови, защото понякога отиваш в държави, в които стават такива неща.“, казва още Томори.

УЕФА заповяда част от Националния стадион „Васил Левски“ да бъде затворен за публика, след като феновете обиждаха на расова и етническа основа играчи на съперника в мачовете на България с Косово и Чехия.

Англичаните убедително водят в подреждането в квалификационна група А, и ако спечелят срещу Чехия, ще се класират на Евро 2020 още в петък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!