През 21-ви век игрите предназначени за смартфон, настолен компютър или видео конзола без съмнение са неделима част от културата на младежите, да не говорим, че с генерираните милиарди долари приходи, те оказват огромно влияние върху развлекателната индустрия като цяло.

Това обаче не винаги е било така. Цели десетилетия отнема на разработчиците на видеоигри, за да привлекат толкова много ревностни фенове, както е сега.

Първата видеоигра е създадена през 1958 година в Бруукхевън Нашънъл Лаборатори от Уилям Хигинботъм. Той разработва интерактивната игра „Тенис за двама“.

Тя предизвиква огромен интерес, но Хигинботъм така и не осъзнава значението на своето изобретение, затова и не го патентова. Големият интерес към играта веднага накарал и други специалисти да се захванат с разработването на подобни интерактивни забавления.

Днес ви връщаме във времената, когато път си проправяха пионерите, онези игри, които ще останат в историята. Видеоигрите, които днес може би изглеждат архаично, но благодарение на тях, съвременните видеоигри са това, което са – реалистични, зрелищни, забавни и обсебващо вълнуващи.

Ето ги 10-те видеоигри, от които започна всичко.

  1. Spacewar!

1962 година

Spacewar!

Геймърите днес вероятно ще се присмеят на примитивните графики и несъществуващите специални ефекти в Spacewar!, но тази игра, дами и господа, се разглежда от експертите като първата широко разпространена видеоигра в историята. Сюжетът на играта се гради върху сражения между два космически кораба.

Двата съперника, с помощта на джойстик или клавиатура, можели да местят своите кораби и да стрелят, като горивото и боеприпасите били ограничени. Графиката,както вероятно сами се досещате била доста опростена. Разработчиците на играта – група студенти от Масачузетския университет не спечелили нищо, но пък придобили огромна слава в света на програмистите.

  1. Рong

1972 година

Pong Аркадна игра 1972

Рong не е първата аркадна игра, както повечето хора смятат, но тя е първата аркадна игра, която успява да завладее целия свят. Дизайнер на играта е Алън Алкърн, чиято цел била да създаде изключително опростена игра, която да се играе веднага – без да се налага да се четат упътвания, без сложни обяснения.

 И целта била постигната. Първата аркадна машина Pong, работеща с монети, била инсталирана в кръчма, в близост до офиса на Алан. Pong се превръща в хит за отрицателно време. За по-малко от 4 месеца са продадени над 10 хиляди Pong машини. Следва и логичният ход –
преход от аркадна машина в конзола за домашни условия. Така настъпва ерата на домашния видео гейминг.

  1. Pac-Man

1980 година

Pac Man

Появата на Pac-Man е повратна точка в историята на видео игрите. Това е може би най-успешната и популярна аркадна игра за всички времена. И най-продаваната – Pac-Man успява да генерира впечатляващи приходи – повече от 2,5 милиарда щатски долара само през първите 10 години от пускането на играта на пазара.

Изчислено е, че е играна над 10 милиарда пъти. Идеята за играта се заражда от изображението на пица с отрязано от нея парче. В момента най-видният представител на златната ера на аркадните игри е част от колекцията на музея на научноизследователския център Смитсониън във Вашингтон. И до днес Pac-Man е изключително популярен символ в родната си Япония. Образът може да се види на тениски, сувенири, както и в анимации.

  1. Tetris

1984 година

Tetris

Играта Tetris е като Елвис Пресли за музикалната индустрия: най-продаваната игра в историята със зашеметяващите половин милиард продадени копия. Разработената в Русия игра е и сред най-разпространените в света – бързо обхваща всяка платформа – от мобилния телефон, през телевизора та дори и калкулатора.

 Подреждането на разноцветните блокчета е толкова пристрастяващо, че името на играта е взаимствано и от психологията – с термина, известен като „тетрис ефект“ се описва вид обсесивно-компулсивното разстройство, свързано с натрапчиви и завладяващи мисли.

  1. Super Mario Bros.

1985 година

Super Mario Bros.

През 1981 година забавният водопроводчик Марио направи своя дебют, но в друга видеоигра – Donkey Kong. Четири години по-късно японската конзола Nintendo пусна на пазара Super Mario Bros. – първата от безброй много варианти на играта с мустакатия герой Марио и брат му Луиджи.

Тогава едва ли някой е предполагал, че повече от 3 десетилетия по-късно Super Mario Bros. Все още ще предизвиква огромен интерес сред геймърите. През 2011 г. „Книгата за рекорди на Гинес“ определи оригиналния Марио за най-известния герой от видеоигра.

  1. Street Fighter II

1991 година

Street Fighter II

Определяна за най-емблематичната бойна игра за всички времена, с милиони фенове по целия свят. По-важното е, че това е игра, която даде нов тласък на аркадната индустрия в началото на 90-те години на миналия век.

Още с излизането си на пазара, Street Fighter II се превърна в една от най-продаваните аркадни игри, търговски успех, за който мнозина разработчици могат само да си мечтаят.

  1. Doom

1993 година

Doom

Първите игри за стрелци от първо лице (First person shooters – FPS) се появяват още в началото на 70 години на миналия век, но тогава изглежда никой не им обръща подобаващо внимание. Две десетилетия по-късно, обаче Doom навлезе живота ни и всичко коренно се промени.

Името на играта е взаимствано от сцена от филма „Цветът на парите“ на Мартин Скорсезе. Става въпрос за частта, в която Том Круз влиза в билярдна зала с куфарче в ръка и на въпроса „Какво носите?“ отговаря със зловеща усмивка: „Doom“.

 За две години от излизането си Doom е изиграна от над 10 милиона души. Бързо придобива статут на една от най-популярните в света, появяват се и много продължения и допълнения на играта. Каквото и да си говорим обаче – Doom завинаги ще си остане един от култовете в гейминга.

  1. Need for Speed

1994 година

Need for Speed

През последните 4 десетилетия бяха създадени хиляди състезателни игри, но никоя от тях не успя да завладее геймърите с такава скорост, както го направи Need for Speed.

С повече от 150 милиона продадени копия по целия свят, с холивудска филмова продукция, вдъхновена от играта, с ласкавите отзиви на критиката, сериите Need for Speed преобразиха екшън жанра от обикновено поле на конкуренция между играчите в игра с милиони закоравели фенове по целия свят.

  1. Resident Evil

1996 година

Resident Evil

Направила дебюта си под името Biohazard в края на 1996 година, японската играта се превръща в дефиниция на сървайвъл хорър жанра. Разбира се, Resident Evil не е първата видеоигра на ужасите, пускана на пазара, но това определено е първата игра, която легитимира ужасите в света на игрите.

От дебюта си през 1996 година Resident Evil става вдъхновение за разработването на много други подобни игри, превръща се в комикси, книги, анимации, екшън-фигури. Да не забравяме и поредицата едноименни филми, с участието на прекрасната Мила Йовович.

  1. Counter Strike

1999 година

counter-strike

Каквото и да се каже за тази игра ще е малко. Тя промени начина на мислене на мнозина.

Създадена първоначално като модификация на Half-Life от Мин Ле и Йес Клиф, поредицата включва Counter-Strike 1.0, Counter-Strike 1.1, Counter-Strike 1.2, Counter-Strike 1.3, Counter-Strike 1.4, Counter-Strike 1.5, Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Condition Zero, Counter-Strike: Source и Counter-Strike:Online. Последната излязла версия на играта е Counter-Strike Global Offensive.

Counter Strike бързо си печели популярност и за само 9 години продава над 5 милиона копия.

Благодарение на нея гейм индустрията се издига на друго ниво.За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук