България трябва да се възползва от благоприятната икономическа ситуация в Европа и да си свърши работата, за да може най-късно в средата на следващата година да получи покана за Банковия съюз, а по-късно и за „чакалнята на еврозоната”. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ икономистът Румен Гълъбинов.

„В ERM2, който е механизмът за сътрудничество на Mонетарния съюз, евентуално ще престоим между 3 и 5 години, за да можем 2023г. до 2025г. най-късно да станем пълноправен член на на Еврозоната”, каза Гълъбинов.

Той добави:

„Тук имахме и продължаваме все още да имаме благоприятна ситуация, защото Европейската централна банка изкуствено поддържа лихвите ниски с така наречения Механизъм за количествените улеснения, което си е едно снабдяване на пазара с евтини пари. От това нещо и ние имаме полза, защото тези ниски лихви в известна степен благоприятстват бизнес активността и инвестиционната активност в България. Още повече, че една по-голяма част, преобладаваща, от българските преки инвестиции, са през дългови инструменти. Това е единственото, което расте, а дълговите инструменти са кредити, гаранции, въобще неща, свързани с лихвените нива и поради благоприятни ниски лихвени нива са възползват инвеститори да ги ползват тези неща”.

Гълъбинов каза, че ако тази ситуация се промени с идващата рецесия или ако ЕЦБ преосмисли тази си политика, ще трябва да започне преструктуриране.

“В този смисъл ниските лихви към момента, ниското ниво на безработица благоприятстват България да си свърши пък своята работа в структурни реформи и в стабилизация на фискалната  дисциплина и финансова система, така че да сме отговарящи на критериите за приемане в Чакалнята на Чакалнята, тоест в Банковия съюз. И ако не използваме междувременно тази ситуация, може с времето тези благоприятни обстоятелства да не са вече толкова благоприятни и тогава да ни е по-трудно, и тогава да има пак да вършим работа, но в други по-трудни условия. Така че аз мисля, че ние нямаме никакво време за губене и трябва да си свършим тези неща, които ни ги е отбелязала Европейската централна банка, те са описали какво трябва да се направи”.

Цялото интервю с икономиста Румен Гълъбинов може да прочетете УТРЕ в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук