Илън Мъск
на снимката: основателят на "Тесла" Илън Мъск

Един от най-богатите хора на планетата и гениален изобретател – Илън Мъск беше обвинен в измама.

Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (КЦКБ) твърди, че главният изпълнителен директор и основен акционер на компанията за производство на електромобили „Тесла“ е извършвал борсови машинации.

В резултат на новината акциите на „Тесла“ регистрираха 10% спад.

В случай, че Мъск бъде признат за виновен по иска на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (КЦКБ) на Съединените щати, то той вероятно ще трябва да напусне компанията, ще заплати сериозни глоби или дори може получи ефективна присъда, смята бившият председател на КЦКБ Харви Пит.

„Той е заплашен от редица наказания. Може да му бъде наложена глоба, да бъде временно или постоянно отстранен от длъжността главен изпълнителен директор на публична компания. Последният вариант ще нанесе много жесток удар върху „Тесла““, отбеляза Пит.

Бившият ръководител на комисията подчерта, че искът на КЦКБ води със себе си и „разследване за углавно престъпление“. В случай, че такова бъде доказано, „Мъск може да бъде лишен от свобода и допълнително глобен“, уточни Пит.

Припомняме, че през август Мъск публикува съобщение в „Туитър“, в което твърдеше, че „Тесла“ ще бъде преобразувана в затворена компания и необходимите финансови средства за обратно изкупуване на акциите са вече осигурени.

Съобщението му доведе до рязко, но кратковременно поскъпване на цената на акциите, а по-късно въвлече компанията в поредица от скандали.

По-късно Мъск се оправда, че действително е провел разговори за осигуряване на финансиране от Суверенния фонд на Саудитска Арабия.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!