Мултимилионерът и изпълнителен директор на „Тесла” и „Спейс екс” възнамерява да развие човешкия мозък, така че той да съумее да поддържа темпото на изкуствения интелект.

Това би станало чрез имплантиране на миниатюрни електроди в мозъка, които ще му помогнат да функционира със скоростта на машините. Освен това някой ден технологията, наречена „невронна дантела“, ще позволява да се „качват“ и „свалят“ мисли в човешкия ум, както файл на компютър, както и да се постигне директен интерфейс между човека и мобилното устройство, например.

Според сведенията на „Уолстрийт джърнъл“ компанията „Невралинк“ е била регистрирана още през миналия юли в Калифорния като център за „медицински проучвания“. През последните няколко седмици към проекта са се присъединили едни от водещите изследователи и учени в сферата.

Към момента Илън Мъск не е направил официално изявление, с което да потвърди или отрече твърденията.

Сп. „Върдж“ припомня обаче, че Мъск многократно е намеквал за съществуването на тази своя научнофантастична идея.

Едно от последните си изказвания по темата той направи по време на технологичен форум в Дубай, където каза, че „с течение на времето най-вероятно ще станем свидетели на още по-голямо сливане на биологична интелигентност и цифров интелект.“

Той добави, че „ключът към това се крие най-вече в „честотната лента“, скоростта на връзката между мозъка ни и дигиталната версия на Аз-а ни“.

Медиите коментират, че Илън Мъск не се спри пред нищо и явно производството на най-високотехнологичния автомобил в света и колонизирането на Марс не му е достатъчно.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук