Илиян Василев
Илиян Василев

Не знам дали са давате сметка за активирането на мигранската тема в изборите, с идеята да надуят процентите на „Възраждане“. Но най-вече за да ударят ППДБ за либералните им ценности.

Едно към едно ситуацията от 2016 година, когато с подобни ура-национаистимески лозунги изкараха реформаторите от НС, и вкараха патриотите – за да му бъде спокойно на Борисов, когато прокарва Турски поток през Парламента – да няма опозиция.

И това днес същото се прави със съдействието на герберския министър на вътрешните работи. Активират всякакви ултраси за да бият мигранти, включително полиция ги бие без всякакво право и накрая ще ни представят, че България има проблем с мигрантите, ерго ужас.

Нищо чудно, като провокираш насилие срещу мигрантите, някъде някой от тях също да отговори и тогава кресчендото ще мине по всички медии – бият българи!!!

Този политически театър не може да стане без съучастието и одобрението на МВР Стоянов и без санкцията на Борисов и Пеевски. Иначе досега да е хвръкнал от поста си. Те с Гешев се разправиха, та с него.

Насаждането на ксенофобия, която е хранителната среда за националисти, ни пречи обаче да решим напълно реални проблеми на липсата на работната ръка. Заетостта спада и това неминуемо се отразява и върху икономиката и БВП.

За сезона в туризма изчерпахме възможността да имаме сезонни работници от Молдова, Украйна и сега се разчита на внос от Азия. И тази необходимост се чувства и в земелието, и в услугите.

Част от тези същите, на които им плащат за да провокират и бият мигрантите, са в групата на нежелаещи да работят. Предпочитат нещо на тъмно, и субсидии от държавата.

Говорих тези дни с бизнесмени, направо са в шок, с месеци чакат от МВнР съдействие за визи, за да могат да вкарат чужденци, за да работят в обслужващата сфера, но министърът е ангажиран с политически работи.

Познавам такава жена мигрантка от Непал, работи като пчеличка, без спиране. Защото трябва да изхранва семейство там. И познайте как реагират другите около нея – хайде, не се натягай, ела едно кафенце да изпиеш, почини малко.

Създадеш ли омраза, накрая тя ще те настигне. Днес мразиш чужденци, утре свои, но с друг цвят, вдругиден съседа, близки и накрая ще намразиш себе си.

Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук