Караниколов
на снимката: Емил Караниколов - министър на икономиката

В сряда финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия не присъстваха на гласуването в комисията за намаляване на ДДС-то за рестораньорите на 9%. По-късно същия ден Министерството на финансите излезе с позиция, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета. Това предизвика въпроси дали има разногласия в управляващата коалиция, тъй като предложението за по-ниското ДДС бе подкрепено единствено от премиера Бойко Борисов и депутатите от „Обединени патриоти”.

Днес министърът на икономиката Емил Караниколов обаче каза:

„Не търсете конфликт в правителството. Работата на финансовия министър е да пази бюджета. Нека там, където е решено, да се направи временна мярка от 9% ДДС, но не бива всеки сектор да каже, че не иска да плаща”.

„Ако аз бях министър на финансите и аз щях да дам такова становище”.

Той каза, че подкрепя по-ниското ДДС като временна мярка за сектора, който понася най-сериозно поражение от пандемията. Според икономическия министър обаче не е редно лавинообразно и други сектори да искат по-ниска ставка или да не плащат ДДС.

От своя страна депутатът Искрен Веселинов каза, че няма напрежение в управляващата коалиция.

Веселинов коментира отхвърлената от мнозинството на първо четене в комисия идея на Патриотите за предоставяне на туристически ваучери за хората, борили се на първа линия срещу разпространението на COVID-19.

„Преди един час приключи Коалиционният съвет в Министерски съвет. Няма напрежение. Текстовете са изгладени. Отхвърлянето на законопроектите на НФСБ и ВМРО не е с цел провокация и създаване на напрежение, просто трябва да остане един проект, иначе губим време“, обясни Веселинов.

„Ваучери има и в основния законопроект, само че има малко разширително тълкуване на колегите от НФСБ“, допълни още той.

Веселинов припомни, че депутатите в комисията все пак одобриха предложението за падането на ДДС ставката на 9% за книгите, включително електронните, както и ресторантьорските услуги, под което стоят и подписите на депутатите от „Обединени патриоти“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!