София или още най-населеният и най-бързо развиващият се град в държавата ни. През последните години потокът от хора от цяла България, който идва да търси по-добър живот в столицата ни, е неспирен.  Много от тези хора тук откриват своя нов дом, а това, от своя страна, води до разрастване на пазара на недвижимите имоти.

Данните обаче показват, че през 2019г. има спад в търсенето на имоти в София спрямо периода до 2016г., когато е отбелязан пик при пазара на недвижимите имоти. Интересът все още е голям,  но има спад в тенденцията на растежа на пазара.

Румен Гълъбинов, икономист:

„Продължава да има интерес за закупуване на имоти в големите градове и в столицата най-вече. Тук цените на имотите може би са достигнали своя пик и от сега нататък или ще се задържат на това ниво, или леко може да спаднат.„

Но какви биха могли да са последствията при намалялото търсене на имоти и все още продължаващата тенденция за строеж на нови жилищни сгради? Засега данните показват, че спадът не е толкова голям, за да се предизвика и спад в цените. Увеличаващият се брой сгради  засега е в полза на клиента, тъй като така изборът е по-голям и има по-малка възможност той да попадне на сграда, която не отговаря на изискванията на пазара. Засега и цените на недвижимите имоти тук остават относително постоянни, макар и прекалено различни в различните квартали на София. Преди, както и сега, средната цена за двустайно жилище в София е около 80 хиляди евро.

Мартин Денчев, брокер:

„Има райони, в които средната стойност на един имот може да е 800 евро на квадрат, а в други да бъде 1800, но като цяло имотите в София се продават над 1000 евро на квадрат в по-голямата част от града, но пак казвам, пазарът в София е твърде динамичен и голям, за да можем да говорим за  конкретни цени на имоти. ”

Профилът на средностатистическия купувач обаче определeно не се е изменил през годините.

Мартин Денчев, брокер:

„Забелязали сме, че средностатистическият купувач, това са хора около 35 години, на които доходът е между 2 и 3 хиляди лева, като статистиката показва, че около 65% от купувачите всъщност избират да купят жилището си с банков кредит и това е заради все още много добрите показатели на банките като лихвени проценти.”

Най-купуваните жилища остават двустайните и тристайните, но през последната година се забелязва засилен интерес към четиристайните жилища, което би могло да е следствие от увеличаващите се заплати на българите.

„Номинално нараства минималната работна заплата с 50 лева годишно. По същата възходяща линия се движи средната работна заплата, която твърдо премина 1 000 лева месечно и се е устремила към 1 200. При изчислението на средната работна заплата има голяма дискусия, тъй като тя е и функция от изпреварващото нарастване на доходите на горните 20% от най-добре печелещите, а не толкова, че нараства ускорено средната работна заплата заради минималната и нейното увеличение.”

Макар че при сделките с инвестиционна цел от 2016г. до сега също има ръст, този ръст също е много по-забавен спрямо периода 2012г.-2016г. Данните показват, че тази опция остава, но е малко вероятно цената на имотите да се повиши.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук