Емилия Милчева
Емилия Милчева Снимка: "Дойче Веле"

Блъф или реална заплаха е снощната пресконференция на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че преговорите с ПП-ДБ за бъдещото управление след ротацията са провалени и ще се ходи на предсрочни избори? Поставеният от кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел ултиматум е – или до 12 часа на обяд днес ПП-ДБ заявяват, че “имат желание да споделят властта”, ако ли не – тя връща мандата на президента, вариант за преговори с втория мандат на ПП-ДБ няма.

Причината, според Габриел, е, че “различията са фундаментални по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор”. Половин час след брифинга на ГЕРБ от ПП-ДБ изразиха готовност преговорите да продължат в следващите 7 дни, колкото е срокът по Конституция, след като бъде връчен първият мандат. “… Но не сме готови да се откажем от идеята за ясен ангажимент за реформи – в регулаторите, в съдебната система, в службите”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Препъни-камъкът

Къде се спънаха продължаващите десет дни преговори? Не в състава на правителството, обясниха от ПП-ДБ. Според ГЕРБ обаче от коалицията атакували персонално всеки техен кандидат за министър и отказали договорени първоначално квоти за министри на ГЕРБ.

Същинският препъни-камък обаче е същият като в началото на преговорите – механизмът за избор и проверки на кандидатите за регулаторите и контролните органи (и мястото на ДПС). Това са тези над сто човека, чиято смяна с нови лица може да рестартира държавността – или да продължи да я държи в плен. Процесът е болезнен за ГЕРБ и ДПС, владеещи досега тези органи, тъй като не просто трябва да отстъпят територия, а и да отслабят контрола върху “перманентната власт”, както е нарече преди време съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Проектът за общо споразумение за управление, който от ГЕРБ-СДС отказват да подпишат, съдържа ясните срокове и механизъм за избор в регулаторите, включително и ролята на други партии в тези процеси – да се разбира ДПС.

Няма запазена квота за ДПС

“Не си поставяме за цел да изолираме ДПС. Би било чудесно за всички, ако ДПС излъчи кандидатура, която да няма никакви съмнения за корупция. Но те трябва да бъдат поставени в условия на конкуренция, включително важни проверки на всички обстоятелства и накрая да решим заедно (с ГЕРБ, б.а.) кои са най-добрите, а всяка от страните да има право на вето”, обясни Христо Иванов. Изводът – няма запазена квота за ДПС заради приноса им за евроатлантическото и конституционно мнозинство и (формалния) отказ от участие в изпълнителната власт.

Фактът, че в последния момент ГЕРБ предложиха да има ротация само на настоящия премиер в оставка Николай Денков с Габриел, без други смени на министри, само и само да не се подписва споразумение, потвърждава обаче силната зависимост от ДПС и дългогодишната сглобка между двете политически сили. Според Мария Габриел от ГЕРБ са настояли да не се подписва сега споразумението, за да продължи работата по него – след като има разногласия, и да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само със смяна на премиера и вицепремиера. Но от ПП-ДБ са готови да дадат на ГЕРБ поисканите МВР, МВнР, както и министерствата на културата, на образованието, на иновациите и растежа и на екологията – и, разбира се, премиера.

Тактически ход

С тактическия ход с ултиматума ГЕРБ се опитва да прехвърли отговорността за случващото се на ПП-ДБ и да наложи решения в своя полза, използвайки натиск в последния момент. От партията на Бойко Борисов са наясно, че техният партньор в изминалите 9 месеца управление няма други стратегически съюзници, на които да разчита, за да формира парламентарно мнозинство и да продължи с реформата в съдебната система и усилията за присъединяване към еврозоната и Шенген.

Но и ГЕРБ нямат опции – едно са ситуативните “плаващи мнозинства”, съвсем друго управленска коалиция с ДПС, БСП и/или “Възраждане”. Евроатлантизмът им е “подпечатан” именно чрез съюза им с ПП-ДБ, техни политически конкуренти, и в партията на Борисов разбират тази диалектика.

Социологически проучвания на “Алфа Рисърч” и “Маркет Линкс” от последните дни показаха, че макар властта да не се ползва с високо одобрение, по-голяма част от българските граждани предпочитат ротацията да се състои, отколкото да има нови избори. Данните потвърдиха известното и без сондажи – при евентуални предсрочни избори разпределението на силите ще повтори настоящето такова, следователно и безалтернативността на съюзите.

Целта на ултиматума

С ултиматума ГЕРБ създават напрежение, каквото правеха и досега, скъсявайки времевата рамка, за да постигнат целите си. Въпреки че разногласията по подписването на споразумението са известни от петък, 15 март, екипът на ГЕРБ гръмна новината за провала 15 часа преди Габриел да влезе в президентството, за да получи мандат за съставяне на правителство.

Бойко Борисов формално не участваше в разговорите, съветвайки Габриел “да си помисли добре дали ще може да работи с чужди министри”, макар че девет месеца като вицепремиер и министър на външните работи тя работеше именно с “чужди” министри. Вчера обаче съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов призова Борисов да се намеси – и той със сигурност ще се възползва, за да се появи като deus ex machina и да се намери изход.

Следват нови преговори.

Коментарът е публикуван в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук