Голяма тълпа от работници мигранти отчаяно се опитаха да се качат в предварително изпратените автобуси или да се качат върху тях на импровизираната автогара близо до границата на Ню Делхи със съседния щат Утар Прадеш в неделя (29 март). След блокирането на цялата страна те са оставени без подслон и работа и това е единственият начин да се върнат в селата си, съобщават от Ройтерс.

Носейки  това, което са успели да вземат със себе си, хората се тълпят пред превозните средства с надеждата, че ще успеят да се качат. Някои тръгват пеша.

Индийският премиер Нарендра Моди нареди на 1,3 милиарда души на територията на Индия да не излизат навън в продължение на три седмици. Това прави ситуацията в Индия най-голямата блокада на хора в света в опит да се спре разпространението на коронавируса.

Индийското правителство обяви в четвъртък план за икономически стимули в размер на 22,6 милиарда долара, които осигуряват директни парични преводи и продоволствена сигурност. Но според прогнозите на Индия за 120 милиона работници мигранти, блокадата е огромна криза, тъй като заплатите спират да се изплащат, а за много от тях цените на наемите и дори храната в градовете са непосилни за тях.

Досега в Индия има 979 регистрирани случая на коронавирус, включително 25 смъртни случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!