Брекзит, Путин

Брекзит излага на риск ценностите на Великобритания, пише британският онлайн вестник „Индипендънт“.

Няма съмнение, че консерваторите ще продължат да говорят, че е необходимо да се спазват правата на хората по света, но действията им ще говорят друго, изтъква британското издание, предаде БТА.

В периода преди референдума за излизане от Европейския съюз и в седмиците след него едно от най-абсурдните обещания беше, че Брекзит ще даде възможност на Обединеното кралство да укрепи ценностите си в един размирен свят. Бившият първи държавен министър по въпросите на международната търговия Лиам Фокс развълнувано споделяше мисълта, че Великобритания отново ще стане част от Световната търговска организация като независим неин член, а не чрез Европейския съюз, припомня „Индипендънт“. Обясняваха ни как Великобритания се завръща на сцената, изтъква изданието.

Но за никого не е изненада, че обещаното не само не се осъществи, ами се случи точно обратното.

Неведнъж ни бе казано, че Брекзит означава, че Обединеното кралство може да настоява за спазване на по-високи стандарти; че дава възможност на Великобритания в рамките на преговорния процес с потенциални търговски партньори да отправя искания по въпроси, по които Европейският съюз си е затварял очите.

В по-ново време сегашната министърка на международната търговия Ан-Мари Тревелян увери членовете на Камарата на общините (долната камара на британския парламент), че въпросът с „човешките права“ ще бъде взиман предвид при сключването на нови търговски сделки, особено, що се отнася до сделките със страни от Близкия изток и Залива, които се славят с това, че не спазват особено човешките права.

Думите на министърката обаче не звучат много убедително, имайки предвид, че Великобритания вече продава огромни количества оръжие на Саудитска Арабия например, без да изпитва особени притеснения от факта, че това оръжие се използва от саудитското правителство във войната в Йемен, заключава „Индипендънт“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук