Чандраян-3 каца. Някъде наоколо се търкалят парчетата на руската Луна-25.

Индийската автоматична станция Чандраян-3 кацна успешно на повърхността на Луната, съобщиха международните агенции. Кацането на спътника на Земята извърши модулът „Викрам“.

Индийската лунна мисия на Чандраян-3 започна на 14 юли. Станцията е третият апарат за изследване на Спътника на Земята, изстрелян от Индия.

Така Индия стане четвъртата страна, достигнала Луната (след СССР, САЩ и Китай). И първата, която е приземила апарат на Южния полюс на естествения ни спътник.

Успехът на азиатската страна идва няколко дни, след като мисията на руската станция Луна 25 претърпя тежък провал миналата седмица. Луна-25 също се бе насочила към Южния полюс и почти стигна до него, но на парчета – разби се в повърхността.

Според „Роскосмос“ обаче руските апарати явно са несъкрушими и не могат да се разбиват, затова те описаха жалкия край на станцията си с думите: Тя престана да съществува.“

Заслужава да се отбележи и фактът, че Русия всъщност никога не е достигала до Луната като самостоятелна държава. А космическата си слава от времето на СССР трябва да дели с доста бивши республики, като например Украйна…

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук