Индонезийският връх Синабунг се напомни за себе си преди ден, като изхвърли грандиозна колона от пепел и пушек на около 7 километра нагоре в небето.

Жителите на околността споделиха в мрежата изображенията на извисяващия се над вулкана стълб от сива пепел. Известие  на Обсерваторията за вулкани към авиацията вече бе поставило на Синабунг „червено“ ниво на тревога – най-високото предупреждение – което обикновено означава, че изригването е неизбежно.

Говорител на Индонезийската агенция за справяне с бедствия, Сутопо Първо Нурохо потвърди в публикация в Twitter, че връх Синабунг е изригнал със стълб пепел, висок 7 километра, около 16:28 местно време. По време на вулканичната активност се чувал гръмотевичен рев, добави той. Никакви жертви не са били докладвани на агенцията за бедствия по време на изригването .

2460-метровият вулкан е сред най-активните в Индонезия. Когато Синабунг изригна през 2014 г., повече от дузина хора бяха убити и хиляди бяха евакуирани. Извън неотдавнашната активност, последното му известно изригване беше преди четири века.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук