Те не били лепнати за Радев, само говорят с неговите думи. Снимка: БТА

Инициативен комитет за запазване на 3 март като национален празник беше обявен на всеослушание днес. Организаторите му определят себе си политици, общественици, журналисти и спортисти. Те щели да инициират и референдум по темата.

Сред инициаторите изпъкват проф. Искра Баева (чиято крайнолява реторика не е тайна за никого), бившата състезателка по стрелба, бивша министърка (в първия и втория служебни кабинети на Румен Радев) и бивша депутатка-социалистка Весела Лечева, левият евродепутат Петър Витанов и яркият путинист Явор Дачков, наричащ себе си журналист. Те ще настояват за общонационално допитване за запазване на 3 март като национален празник, но въпросът им още не бил прецизиран (вероятно още се прецизира на „Дондуков“ 2, б.р.).

В комитета има и други. Някои от тях през 2021 г. издигнаха Румен Радев като кандидат за втори мандат – Велислава Дърева, Виза Недялкова (съпруга на Андрей Райчев, който обича да повтаря, че Русия ще спечели войната), ген. Ангел Марин и т.н.

Напомняме, че неотдавна президентът Румен Радев, в драматична и прочувствена реч от връх „Свети Никола“ по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея, анонсира създаването на движение за запазване на 3 март като такъв.

От новоизлюпения инициативен комитет обаче обявиха, че тяхната инициатива не е тази на президента, иначе разчитат на всякаква подкрепа. Отхвърлиха и предположенията, че този проект може да прерастне в политически.

По този повод ще припомним също, че комитетът се ражда 3 дни, след като Радев обяви: „Ние ще защитим историята, достойнството, бъдещето си от тези посегателства с всички демократични средства и ако се наложи – чрез всенародно допитване„, заяви той на 1 септември, повтаряйки тезата си от Шипка за 3 март като „червената линия на народното търпение“.

Днес Петър Витанов, който се явяваше нещо като модератор на пресконференцията в БТА, употреби думите „всенародно обществено допитване„, а не придобилата гражданственост „референдум“, но може да е случайно.

А ние, както обичат да казват колегите от телевизиите, ще продължим да следим темата, с изострено внимание. Особено след като професор-историк като Искра Баева нарече предложението 24 май да бъде национален празник „странно и безумно“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук