БСП предлага законопроект за архивите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.

Социалистите настояват да се създаде Институт за национална памет, в който да бъдат събрани всички документи от дейността на ДС и разузнавателните управления на БНА.

Информацията съобщи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Целта, по думите му, е да се преустанови практиката, „която се е наложила в последните години – избирателно да бъдат обявявани за принадлежност едни или други лица, особено преди избори”.

„Проверките за принадлежност загубиха всякакъв смисъл. Не се постигна никакъв резултат в търсене на истината за реалната дейност на ДС. Ние, от БСП, искаме създавайки този Институт за национална памет да гарантираме възможност знанието и информацията, която съдържат архивите на ДС да бъде обект на работа на изследователи и историци. В същото време ще бъде дадена възможност да се прави проверка за всички лица, за които е събирана информация от ДС, но да се оставят изследователите да работят с тези документи“, заяви Жельо Бойчев.

Според него, досегашната работа на Комисията по досиетата показа, че се използва само за чертаене на разделителни линии и насаждане на омраза у българското общество.

„30 години от началото на прехода е доста дълго време. Ние, като народни представители на левицата и млади хора, искаме разговор за бъдещето, не за миналото“, каза друг представител на БСП – Драгомир Стойнев.

„За съжаление ГЕРБ насаждат омраза, говорят за миналото и желаят тази комисия да продължава да работи, за да се оказва натиск върху определени хора. За нас това е крайно недопустимо“, заяви той.

И призова:

„Стига сме се делили. Има млади хора, които се интересуват от бъдещето. Ние, от БСП, сме прогресивните, ГЕРБ са още в миналото.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук