Стивън Хокинг
на снимката: Стивън Хокинг

Една от първите инвалидни колички на именития британски астрофизик Стивън Хокинг (1942-2018), докторската му дисертация и колекция от различни награди бяха оценени най-високо по време на приключилия в четвъртък търг в Лондон, организиран от аукционната къща „Кристис“.

За моторизираната инвалидна количка и седем медала, получени от Хокинг в периода 1975-1999 година беше платено 297 хил. лири (667,78 хил. лв.).

Екземпляр от дисертацията на учения с негов автограф беше закупен от анонимен колекционер за 585 хил. лири (1,315 млн. лв.).

Значително „по-евтино“ беше черното яке на Хокинг, с което той е сниман в документалния сериал „Любимите места на Стивън Хокинг“, излъчен през 2016 година — 40 хил. лири (90 хил. лв.).

Екземпляр от книгата „Кратка история на времето“, който е подписан с отпечатък от палец, достигна цена от 69 хил. лири (155,18 хил. лв.).

Получените средства ще бъдат предоставени на благотворителния фонд на Хокинг и на Асоциацията за борба с моторните невронни заболявания.

Стивън Уилям Хокинг почина на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст в дома си в Кеймбридж. Той е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд. През 1963 г. е диагностициран с амиотрофична латерална склероза.

22 години по-късно, след усложнения от пневмония, ученият претърпява трахеотомия, в резултат на което губи способността си да говори и започва да използва синтезатор на реч.

Това физическо състояние обаче не попречи на Хокинг да се превърне в един от най-известните теоретични физици на нашето време.

Главната област на научните изследвания на Хокинг — космологията и квантовата гравитация и той посвещава много време в изучаване на черните дупки.

Британският физик е автор на теорията за „изпарението“ на черните дупки, явление получило названието „лъчение на Хокинг“.

Ученият е автор на множество научнопопулярни книги, включително „Кратка история на времето“, „Черни дупки и бебета вселени“ и „Вселената в орехова черупка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!