За последните 10 години българската икономика е нараснала с темп, над средния за ЕС, пише в статия на Института за пазарна икономика.

„Правилото гласи, че ако икономиката расте, то „отговорните” са си свършили работата”, пише ИПИ.

Според икономистите коефициентът на заетост се увеличил чувствително и е достигнал рекордно високи нива. Повишили са се и доходите, и стандартът на живот, достигайки близо половина от средното за ЕС.

„Има обаче и друга гледна точка. Тази, която казва, че тези положителни процеси са факт въпреки работата на отговорните за общата среда институции. Тук основният аргумент е този на големите пропуснати ползи, които гражданите и бизнеса понасят през цялото време поради неефективността на институциите и високата цена, която „плащат”, за да живеят и работят у нас”, пише ИПИ.

Според икономистите генерална промяна в администрацията няма за последните 10 години.

„Тя продължава да налага правила и изисквания отпреди повече от 10 години, въпреки титаничните ѝ усилия за електронно правителство и реорганизация на работата, редицата доклади на международни консултанти и милионите евро, похарчени за техника”.

И добавят:

„Каквото и да е обяснението (липса на знание, на воля, на желание или просто абсолютно нехайство), непонятно остава как е възможно да не се направят елементарни реформи. Всъщност, този коментар не е за горните проблеми. Това е принципен коментар за пропуснатите възможности за растеж. Всеки властимащ, който се хвали, че икономиката се развива добре, всъщност трябва да обяснява защо:

Има хора и цели региони, които са трайно изключени от ползите на растящата икономика;
Бизнесът масово е ограничен да расте от стряскащото несъответствие на уменията, които младите придобиват в училище и в университета, и това, което реално се търси на пазара на труд”.

Свързана новина:

Заплатите в европейска България са по-високи от тези в бившите съветски държави

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук