Ирак осъди на смърт близо 300 души, включително десетки чужденци, за това, че са били част от групировката „Ислямска държава“ (ИД). Заподозрените са били съдени от две съдилища – едното близо до бившата джихадистка твърдина Мосул в Северен Ирак, а другото в Багдад. Това в столицата разглежда главно случаите с чужденци и жени.

Повечето от осъдените жени са или от Турция, или от републиките на бившия Съветски съюз. През януари иракски съд осъди германка на смърт, след като се разкри, че тя е била член на ИД, а във вторник по подобно обвинение французойка получи доживотна присъда.

В съда в Тел Кейф край Мосул 212 души бяха осъдени на смърт, 150 на доживотен затвор и 341 на различни срокове зад решетките, съобщи Абдел Сатар Байрагдар, говорител на висшия съдебен съвет.

„Беше доказано, че те са извършили престъпни деяния по време на открити изслушвания, извършени в съответствие със закона, по време на които правата на подсъдимите бяха гарантирани“, добави той.

По иракските закони екзекуцията се изпълнява в 30-дневен срок, след като всички легални възможности за промяна на наказанието са изчерпани. Методът е чрез обесване. Хора на възраст над 70 години не могат да бъдат осъждани на смърт, макар че има и изключения като бившия външен министър на Саддам Хюсеин, Тарик Азиз, който получи смъртна присъда на 74-годишна възраст. Тя, обаче, не бе изпълнена и той почина от инфаркт 5 години по-късно.

Ирак обяви през декември победата си срещу ИД, чиито джихадисти в един по-ранен момент контролираха една трета от страната.

В понеделник министерството на правосъдието съобщи за екзекуциите на 11 души, осъдени по обвинения в тероризъм в Ирак, което според базираната в Ню Йорк „Хюмън райтс уоч“ превръща Ирак в четвъртата по изпълнение на смъртни наказания държава в света.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук