Мосул

Международната неправителствена организация за защита на човешките права „Амнести интернешънъл” обяви, че определен модел на атака, използван в Мосул от иракската армия и съюзниците им от международната коалиция, оглавявана от САЩ, е нарушила международното хуманитарно право и се равнява на военни престъпления.

В свой доклад правозащитната организация посочва, че „Ислямска държава” също грубо е нарушавала хуманитарното право, като е използвала цивилни за живи щитове на бойците си.

В понеделник иракският премиер Хайдер ал Абади обяви победа в Мосул – три години след като терористичната групировка пое контрола над града и го направи свой бастион в Ирак.

„Великата победа на Ирак бе изкована от герои, много от които загинаха или бяха ранени в боевете. Благодарим на всички страни, които се изправиха рамо до рамо с Ирак срещу тероризма, подкрепяйки от въздуха нашите наземни сили”, обяви иракският премиер Хайдер ал Абади.

Офанзивата за отвоюване на града започна през октомври. В в нея участваха 100 000 бойци на иракската армия, на кюрдските сили пешмерга и на шиитските милиции. Ключова военновъздушна подкрепа беше осигурена от международната коалиция за борба с „Ислямска държава”.

Огромна част от Мосул беше унищожена при ожесточените боеве, хиляди цивилни загинаха, а близо един милион души напуснаха домовете си, показват данни на ООН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук