Иракският автономен регион Кюрдистан планира да проведе президентски и парламентарни избори на 1 ноември, съобщава Ройтерс, като се позовава на базирания в Ербил телевизионен.

На 25 септември в контролираните от кюрдите региони на Ирак се проведе референдум за независимост, който получи решителна подкрепа. 93% от гласувалите се обявиха в подкрепа на създаването на независима кюрдска република, а 7% – против.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза във вторник, че Турция ще наложи допълнителни санкции на северен Ирак заради гласуването. Мощните съседи като Анкара и Техеран се опасяват, че вотът може да захрани кюрдския сепаратизъм в собствените им страни.

Кюрдското регионално правителство обаче не обяви независимост, а избори за парламент и председателството на региона, а не за независима държава.

Багдад отвърна на референдума с международна забрана на полети на кюрдски летища, докато Иран и Турция започнаха съвместни военни тренировки с иракски войски на границата си с иракския Кюрдистан.

В момента президент на Регионалното правителство на Кюрдистан в Северен Ирак е Масуд Барзани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!