румен Радев
На снимката: Румен Радев

Вчера разбрахме, че сръбският президент Александър Вучич и северномакедонският му колега Стево Пендаровски ще присъстват на откриването на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Президентите на балканските държави идват по покана на президента на България Румен Радев, която била отправена лично от него в телефонни разговори. Към момента се планира откриването да се случи на 1 октомври – в съботата преди деня на парламентарните избори. 

България в момента няма редовно правителство, а служебно. Именно заради това интерконекторът ще бъде открит с водещо официално лице президентът Румен Радев, вместо от редовно избран министър-председател.

Не е ясно дали съдбата си прави шега, но е факт, че Радев, чийто служебен кабинет отказа напълно шест от седемте танкера втечнен природен газ, договорени от последния редовен кабинет – този на Кирил Петков, а вместо това се опита неуспешно да проведе преговори с „Газпром“ за доставка на руски газ, ще открие интерконектора. Газпромчици за диверсификация – иронията е тотална.

Ако върнем лентата назад и погледнем архивите, ще видим, че преди настоящата ситуация на „хаос в енергетиката“ – по думите на президента – той не е имал особен интерес към диверсификацията или газовите доставки в публичното си говорене. Дори и в момента Радев говори за значението на газовата връзка с Гърция като инфраструктурен проект за Балканите и никога за значението му като възможност за получаване на газ, различен от руския. Последното автоматично помага за откъсването ни от руската газова робия.

Въпреки това Радев кани държавните глави на съседните ни държави на откриването на интерконектора. Това говори за желанието у президента събитието да бъде широко  отразено в медиите на балканските държави. Какъв по-сигурен начин, че едно събитие ще бъде отразено в централните емисии новини, от наличието на президентско участие в него? Дали Радев желае откриването на интерконектора да се случи тъкмо от него, сякаш заслугите за съществуването му са негови, е само хипотеза. Хипотеза, но възможна такава.

Знаем как откриването на интерконектора с Гърция се чака повече от 12 години. Още през 2009 година правителствата на Гърция и България подписаха Меморандум за разбирателство, с който стана ясно, че ще започне осъществяването на такъв проект. След дълги години на екологични оценки и вземане на инвестиционно решение, на 12 септември 2017 година интерконекторът получи разрешение за строеж на българска територия. На 22 май 2019 година беше направена първата копка на проекта, като тогавашният премиер Бойко Борисов присъстваше.

първа копка интерконектор
Кадри от първата копка на газовата връзка с Гърция. Снимка: Посолството на САЩ в България

Въпреки че на практика строежът започна през 2019 година, откриването на проекта ще се случи по всяка вероятност чак през октомври 2022 година. За сметка на това, тръбата на „Турски поток“, по която „Газпром“ пренася газ към Сърбия и Унгария, беше построена от третото правителство на Борисов за по-малко от година. Всички средства за построяването ѝ дойдоха от България, въпреки че не получаваме газ по нея. Дължината на „Турски поток“ е около 480 километра. Междусистемната газова връзка е дълга около 182 километра (140 километра на българска територия).

На сайта на Министерството на енергетиката още стои старо съобщение от 2016 година, с което ни казват, че „в началото на 2015 г. Министерството на енергетиката разработи Пътна карта с разписан график на дейностите по проекта за изграждане на интерконектора България-Гърция. Очаква се окончателното инвестиционно решение да бъде взето през месец май 2015 г. Планира се газовата връзка да бъде изградена през 2018 г. и въведена в експлоатация до 2019 г.„.

Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15 за територията на България. Процедурите по въвеждане на газопровода в експлоатация напредват по график и IGB ще стартира търговска експлоатация на 1-ви октомври, казват от компанията. Днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството пък каза, че вероятно Акт 16 ще е готов през следващата седмица. Кирил Петков говори за необходимостта от тези два документа още от последните дни на управлението си.

И въпреки че финализирането на газовата връзка се случи не без подкрепата и усилията на правителството на Кирил Петков, сега следва президентът Румен Радев да открие проекта. Следва и да извлече дивидентите от въпросното събитие. След откриването пък следват парламентарни избори. След това още не е ясно какво следва – дали по интерконектора да получаваме неруски газ, или ново служебно правителство да се чуди как това да не се случва. Поне последното зависи от нас и поведението ни на 2 октомври.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук