Министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила обеща, че всички испанци ще получат безплатна ваксина, часове след като от компанията „Пфайзер“ обявиха, че са постигнали почти 90 % успех в третата фаза от клиничните изпитания на ваксината, която разработват.

Ваксината ще се разпространява чрез Националната здравна система и ако всичко върви по план, до май следващата година по-голямата част от испанците от рисковите категории вече ще бъдат ваксинирани, смята Ила.

Още следващата седмица ще бъдат финализирани договорите за доставка между консорциума и ЕС, след което Испания да получи 20 милиона дози, като първите ще пристигнат още през януари.

Цената на доза, според предварителните данни, ще бъде около 2 евро и 90 цента, като 1 евро и 12 цента ще поеме Европейската комисия, а останалите евро и 78 цента – всяка държава членка.

Днес Европейският парламент ще обсъди днес въпроса за снабдяването на ЕС с ваксини срещу Covid-19.

300 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 ще бъдат договорени между Европейската комисия и фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Байонтех“. Ваксината показа добри резултати в третата фаза от клиничните изпитания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!