Правителството на Испания заяви, че отхвърля всеки ултиматум на Каталуния за движение към самоопределение и остава концентрирано върху широк диалог за разрешаване на кризата около желанието на региона за отцепване.

Във вторник регионалният каталунски премиер Ким Тора заплаши да оттегли парламентарната подкрепа за испанския премиер Педро Санчес, ако до един месец той не склони за механизъм за самоопределение.

„Не приемаме ултиматуми“, каза на пресконференция говорителката на кабинета в Мадрид Исабел Селаа и добави:

„Да, на самоопределението, но не, на независимостта“.

Иначе демонстранти, събрали се пред регионалния каталунски парламент в Барселона, за да отбележат първата годишнина от референдума за независимост, влязоха в сблъсък с органите на реда.

Полицията използва палки и гумени куршуми срещу протестиращите, които развяваха сепаратистки флагове, крещяха лозунги „1 октомври, не сме простили, не сме забравили” и успяха да съборят металните ограждения около сградата на парламента.

Стотици хиляди хора излязоха по улиците на големите градове в Каталуния, за да отбележат първата годишнина от спорния референдум за независимост.

Демонстранти блокираха централни пътни артерии южно от Барселона, високоскоростната железопътна линия в Жирона и централни улици в град Лейда, докато студенти, развяващи сепаратистки знамена окупираха централния площад в каталунската столица

Каталуния проведе вота за независимост на 1 октомври 2017 година, а сепаратисткото правителство обяви независимост на 27 октомври. Испанският конституционен съд обаче постанови, че референдумът е незаконен и Мадрид отне автономния статут на региона и той премина под прякото му подчинение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!