В социалната мрежа „Туитър” се разпространява петиция, в която се предлага районът Табарна, включващ Барселона и Тарагона, да обяви независимост от Каталуния и да остане част от Испания. Петицията, която е изготвена в платформата „Change.org”  е събрала подкрепа от над 21 000 подписа само за три дни. А над 150 000 потребители се включиха в диалога по темата, включително каталунски политици.

Барселона

Всъщност, Табарна е измислен район. Името му обединява Барселона и Тарагона – имената на двата основни града на Каталуния на брега на Средиземно море. Авторите на сатиричната петицията пишат, че това „е регион, който в много отношения се отличава от останалата част на Каталуния”.

В текста се посочва още, че  Табарна се дефинира като исторически район, който някога е формирал окръг Барселона и който идеологически се характеризира с това, че е „конституционалист и безусловен поддръжник на продължаването на Испания”.

Шеговитата петиция е стартирана от движение, което нарича себе си „Барселона не е Каталуния”, игра на думи със сепаратисткия лозунг „Каталуния не е Испания”.

 

 

След месеци на турбуленция, дължащи се на предизвикателството на независимостта на Каталуния и предсрочните следващите избори през декември, мнозина в социалните медии се чудеха дали Тарбания е шега или истина? И истината е, че една част наистина приеха петицията като реална възможност.

„Ако Табарна е шега, това е много сериозна шега: тя дава ироничен ресурс, който може да се окаже буквален, неутрализира логиката на независимостта със собствени теоретични инструменти и подрива своите символи”, гласи един от туитовете в мрежата.

Друг потребител пише: „Табарна – голяма заплаха за сепаратизма”.

Друг акаунт в Туитър, който твърди, че е официалната страница на региона, казва, че „Табарна е реалност, независимо колко сепаратистки медии го крият.”

„В момента ние сме тенденция и тема по целия свят. Ще продължите ли да ни игнорирате? Табарските хора имат право да решат. Искаме избирателни урни, ще седнем ли да поговорим? Политическите проблеми се решават чрез политически решения”, гласи коментара на друг потребител.

 

 

Използва се дори препратка към президентската кампания на Доналд Тръмп с думите:

„Нека направим Табарна велика отново“.

 

След големия медиен успех след старта си, Табарна си постави редица краткосрочни и средносрочни цели, сред които е създаването на знамена и създаването на Асоциацията на общините за автономията на Табарна.

Все още е твърде рано да се каже дали Табарна ще излезе от сатирата и да се превърне в конкретно политическо предложение.  Политическият дебат засега не е направил скок отвъд Туитър.

Ако онлайн-петицията събере шест милиона подписа, инициаторите искат да тръгнат по път, който силно напомня на движението за независимост на Каталуния. Те възнамеряват да организират референдум за отделянето на „Табарния“ от Каталуния. Всъщност цифрата от 6 милиона поддръжници е доста пресилена. Защото цяла Каталуния има население от 7,5 милиона души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук